• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Enorme chemische lekkage gemeld voor de kust van Guyana

| snc.com | Door: Redactie

Ongeveer 3501 liter chemische asfalteenremmer zou zijn gemorst tijdens de levering aan een van de drijvende productieopslag en -offloading (FPSO) die betrokken is bij de olieproductie in het offshore Stabroek-blok.

Ongeveer 18,5 vat van de chemische stof, werden afgeleverd vanaf een bevoorradingsboot toen er een lekkage leek te zijn opgetreden. “Een bevoorradingsschip loosde chemicaliën naar de FPSO en ongeveer 925 gallons werden gemorst, wat ongeveer 18,5 vat is. De gelekte chemische asfalteenremmer resulteerde in sterfte van verschillende vissen die naar de oppervlakte dreven,” vertelde een bron.

De informant verklaarde verder: “Ik heb begrepen dat niemand oplette en de slang die de twee vaten verbond, lekte.” “De kapitein van het bevoorradingsschip heeft Guyana verlaten, begrijp ik en we hebben ook gehoord dat er geen melding is gemaakt bij het Environmental Protection Agency (EPA).”

Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, vertelde dat deze lekkage “een paar maanden geleden” zou hebben plaatsgevonden. Hij had toegezegd informatie over de lekkage te zullen krijgen en bevestigde later dat het maanden geleden gebeurde en “er geen recente (lekkage) is”. Wat nu wordt gemeld, is mogelijk afkomstig van wat er eerder is gebeurd en dat doet nu de ronde.

Controles hebben de afgelopen maanden echter geen rapporten opgeleverd die een dergelijk voorval aan het licht brengt. Minister Bharrat herhaalde echter dat hij zou hebben rondgekeken en bevestigde dat de zaak niet recent is. Er is nog niet vastgesteld welke procedures, wettelijke of financiële sancties werden opgelegd indien nodig, maar de minister bevestigde ook dat “het EPA het had aangepakt (morsen).”

Corrosionpedia beschrijft een asfalteenremmer als een chemische stof die in de olie- en gasindustrie wordt gebruikt om asfaltenen uit ruwe olie te verwijderen. Asfaltenen zijn de onzuiverheden in ruwe olie die, als ze niet worden verwijderd, raffinageapparatuur kunnen verstikken. Zware ruwe olie bevat vaste asfalteenafzettingen tijdens de productiefase. Asfaltenen, zijn de onoplosbare verbindingen die altijd aanwezig zijn in ruwe olie en moeten worden verwijderd voor en tijdens de verwerkingsfase in een raffinaderij.

Corrosionpedia beschrijft een asfalteenremmer als een chemische stof die in de olie- en gasindustrie wordt gebruikt om asfaltenen uit ruwe olie te verwijderen

Het online chemische woordenboek zegt dat asfaltenen in de aardolie-industrie aanzienlijke schade aan machines kunnen veroorzaken, omdat ze de neiging hebben om sterk gekapitaliseerde infrastructuur te verstoppen, zoals buizen, pijpleidingen voor ruwe olie en ondergrondse apparatuur zoals pompen en compressoren.

Deze verstopping kan uiteindelijk het raffinageproces van ruwe olie stoppen. Zowel lichte als zware ruwe olie bevatten asfaltenen. De asfalteenconcentratie is hoger in zware ruwe olie, maar de concentratie blijft meestal stabiel tijdens de productie van zware ruwe olie en leidt daarom niet tot putverstopping.

De kans op putverstopping zou echter zeer hoog zijn voor lichte ruwe olie, de kwaliteit die hier in Guyana wordt geproduceerd, omdat het verschillende hoeveelheden asfalteen heeft, die in de productiebuis kunnen worden afgezet. Tijdens de ruwe verwerking wordt asfalteen geproduceerd in de vorm van asfalt en wordt het beschouwd als een afvalmateriaal of bijproduct.

Van asfalteenremmer wordt gezegd dat het geen toxiciteit voor het menselijk lichaam en/of milieu vertoont, maar voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om inademing, inname of contact met huid of ogen te voorkomen, werd verder vermeld.

BRON: keynews.sr


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie