• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eerste steen gelegd voor bouw scholencomplex Para

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

In het district Para, te plantage Hanover, heeft vandaag de eerstesteenlegging plaatsgevonden voor de bouw van een scholencomplex. Voor de gemeenschap is dit een historisch moment en belangrijk voor de ontwikkeling van dit district. Er komen 35 gebouwen waaronder drie scholen en zestien shelters oftewel verblijven voor leerlingen, decanaat, laboratoria en een eerste openbaar zwembad. 

Er zijn vele besprekingen geweest over de grond waarop wij vandaag staan, zegt minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ze bedankt het plantagebestuur dat het mogelijk heeft gemaakt om de plek te gebruiken voor deze school. Ook waren er vele discussies over het ontwerp. Het ministerie wilde een praktische campus dat te onderhouden is. Het ontwerpen van het complex heeft met internationale deskundigen plaatsgevonden. 

Voor de scholen is er nieuw leermateriaal aangeschaft. Het drukken van boeken heeft US$ 2 miljoen gekost, zegt Levens. Het ministerie wil mensen voortbrengen die durven te ondernemen, problemen willen oplossen en durven te onderhandelen in het belang van het land. Volgens de bewindsvrouw moeten kinderen en kleinkinderen geen verschroeid land van ons overnemen. 

Er wordt moderne apparatuur aangeschaft voor dit scholencomplex. Ook worden de leerkrachten getraind, zegt Levens. Het regulier onderwijs vindt ’s morgens plaats en ’s middags is het complex open voor de gemeenschap die iets wil leren. Dit project is bestemd voor leerlingen die in de verafgelegen gebieden van Para wonen. 

Het is een project dat door alle ministeries wordt ondersteund. Er zal samengewerkt worden met sportorganisaties. “Het wordt een bruisend wereldje hier”, zei Levens. Ze voelt zich vereerd dat ze leiding mag geven aan dit project. De onderwijsminister gaf mee dat dit project lang stil heeft gelegen, maar er is van alles gedaan om het weer voortgang te laten hebben. 

Het ministerie van Financiën en Planning heeft US$ 2 miljoen vrijgemaakt om mensen die er werken zoals aannemers en de ontwerper te betalen. Volgende week worden de eerste betalingen gedaan en dan gaan we “full speed” verder, laat de minister weten. Er kan dan ook equipement worden gekocht, zegt Levens. Volgens haar heeft de regering zeker wel de trend gezet voor ondernemend denken. 

Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) gaf in zijn toespraak aan dat de bouw van dit complex al in de pijplijn was. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor Para. Kensenhuis heeft bij deze gelegenheid ook aandacht gevraagd voor de drinkwatervoorziening- en huisvestingsproblematiek in Para.

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie