• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eckhorst voorstander tweede IMF-programma

| suriname herald | Door: Redactie

Karel Eckhorst, Surinames hoofdonderhandelaar bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is voorstander van een tweede stabilisatieprogramma van het fonds in Suriname. Zo heeft de macro-econoom op woensdag 19 juni laten doorschemeren.

Volgens hem is een tweede traject nodig “alleen maar om dat wat aan stabiliteit of stabilisatieproces gaande is te verankeren, te verduurzamen en te helpen capaciteit op gang te brengen om instituten te versterken en bij te bouwen.” “Want die gaan we hard nodig hebben wanneer de olie-inkomsten gaan beginnen te komen”, aldus Eckhorst.

De macro-econoom sprak op de eerste dag van het driedaags Nationaal Compliance Congres 2024 (NCC2024) georganiseerd door

de TABTO Group NV en Delta Capita in het Assuria High Rise Even Center. Dit congres vond tot en met vrijdag 21 juni plaats onder het thema: “Risk Based Approach”. 

Eckhorst bekeek de uitvoering van het IMF-programma tegen de achtergrond van compliance en benadrukte dat het heel IMF/EFF-programma om compliance draait, vooral in het kader van het voldoen aan regels en standaarden.

Hij wees erop dat het programma tot maart 2025 loopt, maar dat er nog aan heel wat aspecten voldaan moet worden om de economie terug op peil te brengen en deze in stand te houden. Volgens Eckhorst moeten er in

de laatste fase van het traject nog enkele condities afgerond worden. Zo moet de anticorruptiewetgeving versterkt worden, de Aanbestedingswet worden aangenomen en worden voldaan aan kwantitatieve prestatie indicatoren die allemaal te maken hebben met compliance binnen het stabilisatieprogramma.

De macro-econoom was virtueel een van de inleiders tijdens het Nationaal Compliance Debat als onderdeel van het NCC2024. De overige inleiders waren: Terence Gonesh, directeur SuriChange Bank en ondervoorzitter Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), Shakuntala Gangadin-Algoe, ondervoorzitter van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC), Chris Valdes, Economic Officer Amerikaanse ambassade, David Zwarts, directeur Delta Capita Academy, en Winston Wilson, Senior Partner TABTO Group NV.

| suriname herald | Door: Redactie