• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Draagvermogen luchthaven kan omhoog met investering

| sun.sr | Door: Redactie

 

De B777-300ER van de KLM

Het draagvermogen van de verharde grond waarop vliegtuigen zich bewegen op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven, kan vergroot worden als men besluit daarin te investeren. Momenteel kan de zogenaamde taxiway, de weg van de terminal naar de landingsbaan, het volle gewicht van de B777-300ER niet aan.

Dit lag ten grondslag aan het besluit van de KLM om een embargo te leggen op het vervoeren van vracht vanuit Suriname naar Amsterdam. Dit besluit heeft tot beroering geleid onder ondernemers die wekelijks gebruik maken van de diensten van de KLM om te exporteren.

Volgens Brian de Souza, directeur van

de Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS), is de luchtvaartautoriteit een onderzoek gestart. Hij meent dat de landingsbaan van de luchthaven, het gewicht wel aankan. Het drukgewicht dat een vliegtuig uitoefent, via de banden op de grond, wordt aangeduid met een Aircraft Classification Number (ACN).

Het gewicht dat de grond aankan, waarop vliegtuigen zich bewegen, wordt aangeduid met een Pavement Classification Number (PCN). In het geval van de B777-300ER, is de ACN veel hoger dan de PCN; hetgeen lijdt tot scheurtjes in de grond. In de praktijk moet de ACN van een volgeladen vliegtuig, lager liggen dan de PCN.

De Souza zegt dat de PCN-waarde van de luchthaven omhoog gebracht zou kunnen worden; dan moet er echter in geïnvesteerd worden. Door de jaren heen kan de PCN-waarde ook nog afnemen. Dit wordt periodiek vastgesteld. De CASAS-directeur gelooft ook dat het belangrijk is voor een luchthaven om de PCN-waarde hoog te houden, zodat het de verschillende vliegtuigen kan accommoderen. 

Het onderzoek dat de CASAS is gestart, zal in samenspraak met alle actoren plaatsvinden. In dit geval dus ook de KLM en de NV Luchthavenbeheer. Alle aspecten zullen daarbij bekeken worden; ook de veiligheidsvraagstukken. De Souza zegt dat de KLM de CASAS niet officieel op de hoogte gesteld heeft van het genomen besluit.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie