• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
A local farmer engages Agriculture Minister, Zulfikar Mustapha, at a farm in Laluni (DPI photo)

De winst van de kokosindustrie stijgt naar $ 2,5 miljard in 2021

| snc.com | Door: Redactie

–vier kwekerijen gevestigd in regio's drie, zes
Voor de periode van januari tot november 2021 verdiende Guyana 2,5 miljard dollar aan de export van kokosnoten en zijn bijproducten, volgens cijfers die het ministerie van Landbouw dinsdag heeft verstrekt.

Gegevens tonen aan dat alleen al de export van droge kokosnoten $ 1,8 miljard opleverde, terwijl $ 685 miljoen werd verdiend met de export van maagdelijke kokosolie. Die inkomsten vertegenwoordigen aanzienlijke stijgingen in vergelijking met het voorgaande jaar, toen de industrie ongeveer $ 1,9 miljard aan kokosnoot en bijproducten van kokosnoot exporteerde.

Bron: https://guyanachronicle.com/2022/01/05/coconut-industrys-earnings-climb…

Tranlattion by Google

Minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, had eerder gezegd dat de

groei van de kokosindustrie niet louter toeval is, maar eerder het resultaat van een aantal strategische investeringen.
Zo heeft het ministerie van Landbouw onlangs vier extra kokosnootkwekerijen opgericht, drie in regio drie (Essequibo-eilanden-West Demerara) in Wakenaam, Leguan, kanaal nr. Twee Polder, en een vierde in Benab in regio zes (Oost-Berbice-Corentyne). Dit heeft volgens het ministerie geresulteerd in een verhoging van de productiecapaciteit voor zaailingen van Hope Estate tot 48.000 noten per jaar.

De productie van kokosnootzaailingen voor het jaar 2021 was 33.613, wat een aanzienlijke verbetering betekende in vergelijking met het jaar 2020, waarin slechts 4.905 zaailingen werden geproduceerd.

Daarnaast leidde het

ministerie van Landbouw ook een vruchtbare samenwerking waarbij 115 nieuwe kokosboeren zich bij de industrie voegden. Dat bracht de teelt van nieuwe kokosnootboerderijen met zich mee van zo'n 1.845 hectare.

Verder kwam het ministerie ook zijn belofte na om meer boerengroepen in het hele land op te richten. Er werd verteld dat er tot op heden ten minste 50 nieuwe boerengroepen zijn gevormd in de regio's twee (Pomeroon-Supenaam), regio zes en regio 10 (Upper Demerara-Berbice).

"Het is gebleken dat groepen effectiever zijn in het aanpakken van problemen van boeren en de verdeling van inputs", aldus het ministerie van Landbouw.

Die prestaties waren slechts onderdelen van een uitgebreid programma om ervoor te zorgen dat Guyana vooruitgaat als een topproducent van kokosnoten. Als onderdeel van de nationale begroting voor 2021 werd $ 70 miljoen gereserveerd om ervoor te zorgen dat de kokosproductie zijn ware potentieel bereikt, vooral omdat de vraag blijft groeien.

Een paar maanden geleden zei minister Mustapha tijdens een toespraak voor een forum georganiseerd door de International Coconut Community (ICC) dat, ondanks de uitdagingen, de kokosindustrie in Guyana een belangrijke inkomstenbron en een stimulans blijft voor de ontwikkeling van zo'n 1.800 boeren, die cultiveren van meer dan 24.000 acres kokosnoten.

Guyana produceert gemiddeld 92 miljoen noten per jaar en is erin geslaagd om in het jaar 2017 $ 7 miljoen aan export te genereren. Ik moet sterk benadrukken dat deze belangrijke sector een enorm potentieel heeft voor zowel verbetering als uitbreiding', zei de minister van Landbouw tegen het ICC.

Met een aantal ontwikkelingsplannen die al waren geactiveerd, had minister Mustapha het voornemen van de regering opnieuw bevestigd om ervoor te zorgen dat Guyana zijn status als een belangrijke kokosnootproducent terugkrijgt, in staat om de lucratieve Caribische en Zuid-Amerikaanse markten te bevredigen.

REVITALISERENDE KOKOSBOERDERIJEN
Naast de boeren die in 2021 toegetreden zijn tot de kokosindustrie, kon het ministerie van Landbouw ook verschillende interventies uitvoeren om een ​​aantal verwaarloosde en in wanorde achtergelaten kokosnootboerderijen nieuw leven in te blazen.

Het ministerie streeft, via het National Agriculture Research and Extension Institute (NAREI), ook naar de oprichting van een volwaardige Coconut Development Unit, die zich voornamelijk zou richten op onderzoek en ontwikkeling; capaciteitsopbouw en participatieve planning en implementatie; geïntegreerd beheer van insectenplagen en ziekten; verbetering van kwaliteit, kwantiteit en productiviteit; onder meer na-oogstverwerking, productdiversificatie en waardetoevoeging.

Als de eenheid eenmaal volledig is opgericht, zou ze verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en toepassing van technologieën die zorgen voor een goed beheer van insecten, plagen en door ziekten aangetaste kokosnootboerderijen, evenals voor verwerking en productdiversificatie. De nadruk zou ook worden gelegd op marktonderzoek en promotie van het product.

Het lijkt erop dat het lokale bedrijfsleven ook de potentiële voordelen van de kokosindustrie heeft erkend, omdat er al investeringen worden gedaan die de groei van de industrie ondersteunen. Het was pas in mei dat een plaatselijk kokosproductiebedrijf, Pomeroon Trading Incorporated, zijn plan onthulde om hier een verwerkingsfaciliteit van US $ 8 miljoen te bouwen.

Eerder werd gemeld dat het bedrijf al bijna 35.000 zaadnoten verbouwt op ongeveer 400 hectare grond, en volgens de Chief Executive Officer (CEO), Duncan Turnbull, is het uiteindelijke doel om meer land te verwerven om de activiteiten van het bedrijf uit te breiden. .

De verwerkingsfaciliteit zal naar verwachting de kokosproductie ondersteunen en ervoor zorgen dat het bedrijf ook kan profiteren van de lucratieve markten voor bijproducten.

“Als we deze faciliteit eenmaal hebben opgezet, nemen we niet alleen producten van onze boerderijen, maar ook van andere boeren in de regio. Tot nu toe hebben we ongeveer 3 miljoen dollar geïnvesteerd sinds we begonnen', had Turnbull gezegd.
Hij vertelde verder dat het bedrijf ook is begonnen extra investeerders aan te trekken om in het project te kopen.

"We werken zeer nauw samen met de regering van de Verenigde Staten en USAID", zei Turnbull.
Pomeroon Trading onderzocht ook de mogelijkheid van een joint venture met Trinidad en Tobago om kokoswater te exporteren. Het doel van het bedrijf is om op korte termijn U.S. Food and Drug Administration (FDA) gecertificeerd te worden, zodat ze hun producten naar de Verenigde Staten kunnen exporteren.

Ondertussen ligt op het niveau van de overheid een belangrijk aandachtspunt om samen met de Caribische Gemeenschap (CARICOM) te blijven werken om de totale landbouwimport in de regio te verminderen.
"We werken agressief om de CARICOM-markt aan te boren, wat een zeer grote en lucratieve markt is", zei minister Mustapha eerder.

Zelfs met stijgende olie-inkomsten heeft de regering haar voornemen geschetst om intensief te werken aan verbetering van de landbouw over de hele linie. Buiten rijst en suiker is kokos vaak de op twee na grootste inkomstenstroom van de landbouwsector.

foto: A local farmer engages Agriculture Minister, Zulfikar Mustapha, at a farm in Laluni (DPI photo)

| snc.com | Door: Redactie