• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VHP: “AFZETMARKT EN GOEDKOPE BRANDSTOF VOOR KWAMALASEMUTU”

| united news | Door: Edward Lee

Het inheemse dorp Kwamalasemutu heeft nu toegang tot relatief goedkope brandstof en afzetmarkt voor lokale producenten. Het is de politieke partij VHP die inkomt met de facilitering van het dorp dat vrijwel geïsoleerd ligt nabij de grens met Brazilië.

Tijdens een werkbezoek van een VHP-delegatie, onder leiding van voorzitter Chandrikapersad Santokhi, is belooft dat de partij zal opdraaien voor een deel van de brandstof die momenteel SRD 35 per liter kost is in het dorp. De oppositiepartij komt in met SRD 10 waardoor de prijs voortaan SRD 25 zal zijn. De partij neemt ook de distributie van de olie op zich

die via de aangewezen structuren ter beschikking komt van de dorpsgemeenschap.
Het ondernemerschap moet volgens Santokhi opgepakt worden te Kwamalasemutu.

Vandaar dat de partij heeft besloten om alle producten, waaronder vis, vlees en kunstwerken af te nemen van de lokale mensen en die door te verkopen. Er zouden reeds afzetmarkten, nationaal en internationaal, zijn aangeboord om de afname te garanderen. De bedoeling is dat de dorpsbewoners contant betaald worden voor hun producten en daarmee verzekerd zijn van een inkomstenbron.

Het dorp kampt met een chronisch tekort aan drinkwater en elektriciteit. Het stroomprobleem kan voor een deel verholpen worden met de toegezegde ‘goedkope’

brandstof, maar een structurele oplossing zal toch moeten komen vanuit regeringswege. Hetzelfde geldt voor het drinkwatertekort. De VHP geeft de toezegging dat bij het verkrijgen van regeermacht Kwamalasemutu mag rekenen op daadkracht van de partij om daarvan werk van te maken. “Er is moderne technologie om diepteboring te doen met een waterpompsysteem dat beschikbaar is in verschillende landen in de wereld. Die gaan wij hier brengen, zodat men gezond water heeft. Wat elektriciteit betreft kan dit door middel van zonne-energie. Dat is een heel goedkope manier om de elektriciteit hier te brengen. Ook biogas is beschikbaar”, zegt de VHP-voorzitter.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Edward Lee