• woensdag 22 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse geldberg blijft in Nederland

| Telegraaf | Door: Redactie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie Noord-Holland piekert er niet over om de bijna twintig miljoen euro die vorig jaar april op Schiphol in beslag is genomen na een vlucht uit Suriname, terug te geven aan het land. Dat laat het OM aan De Telegraaf weten. Het vermoedt witwassen.

Het geld zou worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. De Surinaamse autoriteiten stellen dat de bancaire wereld volledig is ontwricht doordat er geen contante dollars meer worden ingevoerd. Dat zou weer grote gevolgen hebben voor de economie. De baas van de Centrale Bank in Suriname was in maart met een delegatie in Nederland om te

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
praten over de geldzendingen, maar dat heeft niets uitgehaald.

De bank vecht nu de inbeslagname aan en heeft daarvoor de Nederlandse advocaat Aldo Verbruggen van het Amsterdamse kantoor Jones Day ingeschakeld. Die noemt het besluit van het OM om de euro’s vast te houden ’een onbegrijpelijke blunder’. „Het is een regulier waardetransport, waarvan er eerder talloze zijn geweest. Het is onbegrijpelijk dat het OM nu ineens praat over witwassen.”

Het OM Noord-Holland geeft nu voor het eerst een reactie op het besluit van de Surinaamse bank om de in beslagname aan te vechten en de stevige woorden van Verbruggen. „Het OM herkent

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
zich niet in de conclusies van de raadsman van de betrokken Surinaamse banken dat met deze inbeslagname een grote blunder zou zijn begaan”, aldus woordvoerster Tine Zwiers.

In het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de herkomst van de miljoenen heeft het OM meerdere rechtshulpverzoeken aan Suriname gedaan. „In maart 2019 is er vanuit Suriname uitvoering gegeven aan een deel van de rechtshulpverzoeken en vorige week is aanvullende informatie ontvangen die nog bestudeerd zal moeten worden.

Daarnaast hebben de officieren van justitie meermalen contact gehad met advocaten van betrokken banken”, zo laat het OM weten. Het OM wil verder niets zeggen over het onderzoek.

Alert

Justitie in Nederland is extra alert nu er steeds meer cocaïne via Suriname naar Nederland wordt gesmokkeld. Er zijn bij controles en invallen enorme partijen contant geld gevonden. Zo werd in een Haagse ’spookwoning’ eind vorig jaar bij een Surinaamse man naast cocaïne en wapens 350.000 euro ontdekt. Begin maart werd bij een nieuwe reeks invallen in dezelfde wijk bijna zeven miljoen euro gevonden. Het OM verdenkt de bewoners van witwassen.

Suriname heeft een slechte reputatie als witwasland. In het Amerikaanse regeringsrapport International Narcotics Control Strategy Report 2018 staat dat opbrengsten uit de cocaïnesmokkel naar Europa en Afrika geïnvesteerd worden in casino’s, onroerend goed, wisselkantoren, autodealers en de bouwsector.

| Telegraaf | Door: Redactie