• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING WIL NU AL GELD ZIEN UIT OLIEVELDEN OP ZEE

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

“Als het volk weet dat daar in 2025 miljarden aan inkomsten binnen zullen komen, waarom moet het volk nu pinaren?”

Dit zegt president Chandrikapersad Santhoki over de olierijkdommen voor de kust, terwijl het land momenteel in financiële problemen zit. Volgens de president zijn er deskundigen aan het werk gezet om modellen uit te werken die Suriname nu al voordelen zouden kunnen opleveren. Het binnenhalen van kapitaal tegen aantrekkelijke aflossingsmogelijkheden door een deel van de oliereserves als onderpand, is één van de opties die bekeken wordt.

Voor de hand ligt ook het opnemen van voorschotten bij de oliemaatschappijen Apache Corporation en Total S.A die tot zover 3 olievelden onder hun beheer hebben. “De toekomst ziet er prachtig uit met onze olievondst. Dat is de zekerheid die we hebben voor de internationale instituten die geld willen lenen. Alleen moeten we goeie deals kunnen sluiten dat het volk die offers niet brengt”, zegt de president. “Up-front een deel van die financiën van 2025 naar hier te brengen. Het volk hoeft niet te pinaren. Laat het volk nu al meeprofiteren van die olievondsten. Maar daarvoor moet je goeie gesprekken voeren met nationale en internationale deskundigen en die hebben we. Die gesprekken gaan de goede kant op”, meent de president.

De oliemaatschappijen brengen in het eerste kwartaal van 2021 het evaluatierapport uit voor de eerste olievondst, Maka Central-1. Er zijn schattingen gedaan door enkele gerenommeerde instituten. Die stellen dat er tussen 300 miljoen en 450 miljoen vaten olie in dit deel van Block 58 moet liggen. Als het kan, wil de regering reeds in 2023 een aanvang maken met de ontwikkeling van Maka Central-1. De oliemaatschappijen hebben zich niet onwelwillend opgesteld tegenover dit idee.

Het daadwerkelijk kunnen profiteren van deze put kan echter pas in 2025 gebeuren, maar de president heeft haast. Hij zit opgescheept met torenhoge schuldaflossingen, operationele kosten en zwaar teruggevallen inkomsten. Vandaar dat hij graag ziet dat Suriname nu al geld ziet uit de oliereserves op zee. “Als het kan in 2020 al”, zegt het staatshoofd.

 

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie