booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING GUYANA MOET PER DIRECT VERKIEZINGEN UITSCHRIJVEN”

Publicatie datum: | Bron: Unitednews.sr | Door: Redactie

Foto: Oppositieleider Bharrat Jagdeo | De oppositie in Guyana eist dat de regering per direct verkiezingen uitschrijft.
Zij stelt dat de regering dit momenteel als enige prioriteit zal moeten hebben. Dit laat oppositieleider Bharrat Jagdeo weten in reactie op de uitspraak van de Caribbean Court of Justice (CCJ) eerder deze week. Volgens Jagdeo dient de regering de grondwettelijke periode van drie maanden in acht te nemen en niet later dan voor 18 september verkiezingen uit te schrijven.

De motie van wantrouwen is op 21 december goedgekeurd in het parlement, wat in principe betekent dat uiterlijk 21 maart de stembusgang moest hebben plaatsgevonden. Omdat de zaak aan de CCJ werd voorgelegd, en het Hof op 18 juni een uitspraak deed, stelt de oppositie in het buurland dat deze datum als nieuw uitgangspunt moet gelden. 

“Wij zullen niets tolereren dat niet te maken heeft met verkiezingen”, zegt Jagdeo over dialoog met de regering. 

De Guyanese Verkiezingscommissie (GECOM) liet eerder weten dat het niet mogelijk is om vóór november verkiezingen te houden, omdat er organisatorisch nog veel te doen is. GECOM-voorzitter James Patterson verwijst naar onder andere het opschonen van het kiezersbestand dat vervuild zou zijn met meer dan 200.000 namen. Opvallend is dat de CCJ ook de benoeming van Patterson als onrechtmatig heeft getoetst, wat betekent dat zijn besluiten als nietig mogen worden beschouwd. “Ik heb daarop even geen antwoord”, zegt Patterson op de uitspraak van de CCJ.

De oppositie is blij met de twee uitspraken van de CCJ, maar roept de achterban toch op om niet in een hoerastemming te verkeren. “Het is geen overwinning voor de partij, maar voor het land”, aldus Jagdeo.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: | Bron: Unitednews.sr | Door: Redactie

Ga terug

booked.net

    

booked.net

Verkiezingen 2020

COUNTDOWN: DAYS HRS MINS SECS