• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CHINESE INVESTEERDERS GEÏNTERESSEERD IN OVERNAME IAMGOLD

| | Door: Redactie

Fusie Newmont Mining en Goldcorp zet de goudindustrie op zijn kop.

De fusie tussen de Newmont Mining en Goldcorp heeft veel druk gezet om de rest van de goudindustrie die momenteel zware tijden doormaakt. De twee goudreuzen zijn nu verworden tot de grootste maatschappij ter wereld qua reserve en productie. Ook Iamgold, die in Suriname mijnen heeft in Brokopondo en Saramacca, staat voor enkele grote uitdagingen. Bedrijfstoppers zeggen niets over een eventuele fusie met een andere maatschappij, maar feit is volgens Iamgold-baas Steve Letwin dat maatschappijen er niet onderuit komen om allianties en mergers aan te gaan met elkaar.

Vanuit China is

er interesse getoond voor de overname van Iamgold, maar als het daadwerkelijk tot een deal komt houdt Letwin voor het moment even voor zichzelf.

De hoop bij de industrie was dat de goudprijs in opwaartse richting zou bewegen, maar daarvan is nog niets van te merken. De goudmarkt heeft baat bij een zwakke Amerikaanse economie, waar er nu juist sprake van groei en versterking. “Mensen zijn moe om te wachten op stijging van de goudprijs. We hebben een zwakkere US-dollar nodig en een zwakkere Amerikaanse economie”, zegt hij. De frustratie is duidelijk bij hem te merken. De waarde van Iamgold is begin

dit jaar ook behoorlijk gedaald op de aandelenmarkt.

Voor Iamgold, die niet in de top 20 van de wereld zit, zal het moeilijker worden om te concurreren met de reuzen in de top vijf waar fusies worden aangegrepen. Newmont Goldcorp, die de goudmijn te Merian opereert, is nu het grootste goudbedrijf ter wereld. Het duwde Barrick Gold van de leidende positie. Barrick op haar beurt lijfde Randgold Resources in en kijkt uit naar andere overnames. “We zullen nog meer consolidaties zien”, zegt Letwin. “Er zijn teveel mid-level bedrijven. Het sociaal kapitaal krimpt”

UNITEDNEWS

| | Door: Redactie