• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AANKOMENDE OLIEBORING VOOR DE KUST TREKT BIJZONDERE AANDACHT

| Unitednews.sr | Door: J Pierau

Suriname was deze week opvallend een belangrijke punt van bespreking tijdens een informatiesessie die de Amerikaanse oliemaatschappij Apache Corporation hield met journalisten en andere belanghebbenden.

De maatschappij treft de laatste voorbereidingen om medio dit jaar een exploratieboring te doen in Block 58 dat grens aan de Guyanese olievelden. Op de informatiesessie zijn er indringende vragen gesteld door analisten van onder andere Bank of America Merrill Lynch en Goldman Sachs.

Over de grens in Guyana zijn er tot zover 5,5 miljard barrels olie in het zeegebied ontdekt en de analisten hunkeren naar informatie over de locatie waar Apache aan de Surinaamse kant zal gaan boren. De

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
oliemaatschappij heeft nog niet aangegeven waar de exploratieput zal liggen, maar Doug Leggate van Bank of America Merrill Lynch moedigde de maatschappij aan om, gezien de successen in Guyana, die dichtbij de grens met Guyana aan te leggen.

Dat er een oliebeweging in de grond is wordt bevestigd door John Christmann, CEO and president van Apache. Dit is tijdens de onderzoekingen op een andere locatie aangetoond. De uitdaging is volgens hem om nu de reservoir waar de olie naar toe stroomt en ligt in beeld te brengen.

“We weten dat er een actieve koolwaterstofsysteem is. We hebben zeven locaties; het is een ongelofelijke blok.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
We hebben 50 exploratiemissies uitgevoerd en onze locatie al gekozen. We hebben die nog niet prijsgegeven, maar wel alle informatie meegenomen die we kregen vanuit het publiek”, zegt de Apache-topman zonder specifiek in te gaan op de locatie van de boring. Uit zijn presentatie is wel te halen dat hij enthousiast is over de aankomende boring. 

Ook Bob Brackett van Bernstein Research had enkele indringende, doch aanmoedigende vragen over de geplande boring in Block 58 in de hoop dat de Apache-topman hem meedeelt dat de eerste van drie geplande boringen dichtbij de Guyanese grens zal zijn.

“Ik wil op dit moment niet speculeren over de drie targets. Maar duidelijk is dat we een ontdekking in het vooruitzicht hebben gesteld en dat voorspelt veel goeds voor ons. Maar ik speculeer niet graag”, zegt Chirstmann.

Block 58 is ongeveer 5,8 vierkante kilometer groot en ligt 150 meter voor de kust van Suriname, grenzend aan de Guyanese olievelden. De dieptes variëren van 55 meter tot en met 2,2 kilometer.

UNITEDNEWS

| Unitednews.sr | Door: J Pierau