• woensdag 22 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

’De drugsmaffia heeft in Suriname vrij spel’

| | Door: Redactie

PARAMARIBO - Een Nederlandse man en een Surinaamse vrouw zijn zondag doodgeschoten in Paramaribo. Het heeft er alle schijn van dat het gaat om een liquidatie, waarvoor twee verdachten inmiddels zijn opgepakt.

Op gruwelijke beelden die deze krant zondagnacht kreeg toegespeeld, is te zien hoe Dennis ’Danny’ Groenfelt levenloos achter in de bak van een pick-uptruck ligt bij een tankstation. De vrouw, de 18-jarige Cadisha Prika, ligt vlakbij op de grond. Beiden zijn door kogels geraakt. De auto was uitgebrand en ontdaan van kentekenplaten.

De 49-jarige Groenfelt zou in contact hebben gestaan met de Nederlandse cocaïnebaron Mustapha ’Moes’ F. Die was het beoogde

doelwit bij een liquidatie eind 2017 in Marrakesh, waarbij per abuis de zoon van een rechter werd vermoord. F. is de rivaal van de wereldwijd gezochte ’Mocro-maffia’-gangster Ridouan Taghi.

De schietpartij volgt daags na zware kritiek vanuit de oppositie in Suriname op de regering en de vondst van een neergestort cocaïnevliegtuig. Parlementslid Krishna Mathoera zei vrijdag tegen het Surinaamse medium Starnieuws dat ’iedereen het drugsprobleem onder de regering Bouterse heeft zien groeien’.

De cokesmokkel via het land is nog nooit zo groot geweest en de regering legt de handel geen strobreed in de weg. In 2010 werd nog ongeveer 600 kg cocaïne

in beslag genomen, terwijl alleen al dit jaar ruim 2500 kg cocaïne is ontdekt.

’Duizenden kilo’s cocaïne, gelinkt aan Suriname, die regelmatig buiten Suriname in beslag worden genomen, de inmiddels op onverklaarbare wijze gezonken eerste drugsduikboot, de betrokkenheid van buitenlanders, het grof geweld en de inbeslagname van miljoenen door Nederland. De drugsmaffia heeft vrij spel en de regering kijkt willoos toe’, aldus Mathoera.

 Het zoveelste bewijs van het ’gedoog-drugsbeleid’, zoals Mathoera het noemt, is het uitgebrande vliegtuig in Brokopondo, waarvan de waarnemend korpschef heeft bevestigd dat het drugs moet hebben gebracht. Volgens Mathoera zijn de investeringen in justitiële instellingen in het land gedaald van 20 miljoen dollar in 2010 naar één miljoen in 2018.

Een belangrijke cokeverdachte zit in Nederland vast. Het gaat om de rijstboer Radj O. op wiens velden vorig jaar een cokevliegtuig werd onderschept. Vlak bij zijn velden ontdekte de politie een cocaïneduikboot. O. verdween ineens na de vondsten en dook op in Nederland. Hij wordt gezocht door justitie in Suriname. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft een belangrijke cocaïne- en witwaslijn vanuit Suriname naar Den Haag op de korrel. In november en maart zijn belangrijke arrestaties verricht. Vele miljoenen euro’s en hoeveelheden coke zijn ontdekt bij invallen.

 Dagelijks tijdens de lunch het belangrijkste 

| | Door: Redactie