• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

’Coke-opa’ ook in spookwoningzaak

| telegraaf.nl | Door: MICK VAN WELY

DEN HAAG - Justitie ziet een verband tussen het omvangrijke onderzoek Dobricic naar cocaïnesmokkel en corruptie bij de Rotterdamse douane en de Belastingdienst, en de zaak Abeka rond de Haagse agent Donovan A. en spookwoningen vol contant geld.

 

Dat blijkt uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) uit het dossier Abeka, die deze krant heeft ingezien. Begin maart werden 18 verdachten opgepakt en nam de politie bijna zeven miljoen euro aan contanten in beslag bij invallen in spookwoningen.

Centraal in het onderzoek staat informatie van het TCI over vier personen die op grote schaal cocaïne zouden smokkelen vanuit Suriname. Een van de

vier blijkt Bridjanand Ashok B. te zijn. Beter bekend als ’Opa Frits’.

 B. is een van de verdachten in het onderzoek Dobricic naar de invoer van duizenden kilo’s coke tussen 2014 en 2018 door de bende van een man met de bijnaam ’Piet Costa’. B. wordt gezien als zijn ’informatieman’.

In het onderzoek is naar voren gekomen dat de criminelen beschikken over een corrupt contact bij de Belastingdienst en de douane. In 2018 is ook daadwerkelijk medewerker Willem P. van de Belastingdienst opgepakt. Begin dit jaar werden drie douaniers uit Den Haag en Rotterdam aangehouden. Of dit de drie beambten uit het

Dobricic-onderzoek zijn, kan het OM desgevraagd niet zeggen.

De drie andere mannen uit de TCI-passage zijn Frankie B. en de broers Robby S. en Anil S. De eerste is ook verdachte in Dobricic en werd begin maart opgepakt in een Haagse spookwoning. Zijn advocaat wil niet reageren. Bij de twee broers werd in november bij een inval thuis 300.000 euro ontdekt. De advocaat van Anil S. benadrukte eerder al in deze krant dat zijn cliënt geen verdachte is in de spookwoningzaak.

Een van de verdachten uit Abeka, politieman Donovan A., is deze week vrijgelaten. Hij blijft wel verdacht van witwassen. Zijn bedrijf bemiddelde volgens het OM tussen een vastgoedeigenaar en de bewoners van de spookwoningen.

„Mijn cliënt is een ontkennende verdachte. Dat de rechtbank hem heeft laten gaan wegens het ontbreken van voldoende verdenking, lijkt mij veelzeggend voor de geloofwaardigheid van hem en zijn lezing”, laat zijn advocaat Anno Huisman weten. Er loopt ook nog een onderzoek door de Rijksrecherche naar A., die informatie gelekt zou hebben.

| telegraaf.nl | Door: MICK VAN WELY