• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brunswijk: “Als ik geen 100.000 stemmen haal, stop ik met de politiek”

| suriname herald | Door: Redactie

“Als ik geen 100.000 stemmen krijg, hou ik op met de politiek in Suriname. Dat betekent dat de samenleving niet achter me staat.” Dit gaf vicepresident Ronnie Brunswijk aan voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers. “Ik heb mijn eigen peiling gemaakt, maar die zal ik niet prijsgeven,” zegt Brunswijk. “Wanneer ik iets zeg en ik eraan werk, zal het uitkomen. Er wordt gezegd dat ’te woyo yagi yu, wo luku suma seri.”

“Vanaf dag één van het aantreden van de ABOP in de regering, heb ik nooit meer stilgelegen of gezeten.” Volgens de vicepresident was hij

iedere dag in het veld bezig. “Wanneer je leidinggeeft aan een land, moet je alle hoeken van het land kennen, zo ook als je voorzitter bent van een partij.

Deze partijleiders moeten de gebieden kennen en zich voortbewegen in de verschillende gemeenschappen. Je kan niet alleen maar bewegen in Paramaribo en Wanica; in de andere gebieden kampt iedere gemeenschap met haar eigen noden.”

“Paramaribo en Wanica hebben de grootste hoeveelheid aan zetels, in totaal 38 zetels.” Volgens Brunswijk is dat de reden dat de meeste politieke leiders zich focussen op deze twee districten. Volgens de vicepresident maken andere partijen zich nauwelijks druk

over de andere districten omdat je in Wanica en Paramaribo meer dan twee derde deel van de zetels binnenhaalt. 

“Je ziet dat heel wat van de partijen het binnenland nog niet hebben aangedaan. Je ziet dat personen al hebben gevonden wat ze willen. Met het landelijk evenredigheidsstelsel moet nog bewezen worden hoe deze verkiezing zal uitpakken.”

De vicepresident benadrukte tegenover de pers wat de contouren zijn voor het bepalen van wie in de regeermacht komt te zitten. De verkiezingen laten duidelijk zien dat alleen de districten Paramaribo en Wanica bepalend zijn. Daarom heeft de vicepresident zich ook in Paramaribo ingeschreven. Er wordt hard gewerkt in Paramaribo door de ABOP.

| suriname herald | Door: Redactie