• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brazilië ontmantelt internationaal witwasnetwerk met lijnen naar Suriname; USD 9.2 miljoen aan spullen in beslag genomen

| keynews.sr | Door: Redactie

De Braziliaanse politie heeft een internationaal witwas- en smokkelnetwerk ontmanteld, waarbij Suriname in beeld komt als een van de landen waarin de organisatie actief is.

Sinds het begin van de politieoperatie op dinsdag 11 juni in de staten Pará en Maranhão zijn al vier personen aangehouden. Er is beslag gelegd op vijftig miljoen Real (R$50 miljoen), auto’s, boten, elektronische apparaten en documenten. Dit is dus gelijk aan meer dan USD 9.2 miljoen aan spullen in beslag genomen.
 

De federale politie meldt in een communiqué dat de “Operação Maré Segura” ofwel ‘Operatie Veilige Getijden’ tot doel heeft criminele organisaties te ontmantelen die

betrokken zijn bij smokkel en het witwassen van geld en verboden goederen.

Deze goederen worden geïmporteerd via een geavanceerd logistiek netwerk, voornamelijk via Abaetetuba, een stad en gemeente in Pará. De politie heeft de operatie uitgevoerd in samenwerking met de Receita Federal do Brasil, de federale belastingdienst van Brazilië. Tijdens het onderzoek hebben de autoriteiten ook bankrekeningen geblokkeerd en de activiteiten van zeker tien bedrijven stilgelegd. Deze bedrijven werden gebruikt om de illegale financiële activiteiten van het netwerk te verhullen.

Uit onderzoek blijkt dat grote partijen sigaretten werden getransporteerd vanuit Paraguay, de Verenigde Staten (VS) en Oost-Europa. Daarnaast werden nagemaakte elektronische producten

uit China geïmporteerd. Sigaretten uit Paraguay werden via havens in Uruguay naar Suriname en vervolgens door gesmokkeld naar Brazilië. Sigaretten uit de VS en Europa gingen via Caribische landen zoals Barbados, Trinidad en Tobago, Antigua en Barbuda, en Grenada naar Brazilië.

Het netwerk maakte gebruik van schepen en geavanceerde communicatiesystemen om de smokkeloperaties te vergemakkelijken, wat leidde tot belastingontduiking. De federale politie waarschuwt dat deze illegale activiteiten ook een ernstig risico vormen voor de volksgezondheid, vanwege de aard van de goederen die zonder toezicht op de nationale markt terechtkomen. De aangehouden personen zullen onder andere worden aangeklaagd voor smokkel en witwassen van geld uit criminele activiteiten. De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties zullen volgen.

| keynews.sr | Door: Redactie