• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BRANDSTOFSUBSIDIE VOOR KWETSBARE GROEPEN: WERELDMARKTPRIJS VOOR DE REST

| united news | Door: Redactie

Brandstof is haast onbetaalbaar in Suriname. De prijs ligt ruim boven 20 SRD. Volgens de regering zijn de prijzen toch lager dan het regionaal gemiddelde. 
Er wordt in die benadering echter niet meegenomen dat de levenstandaard in Suriname intussen ook ver beneden het gemiddelde in de regio ligt. Er wordt daarbij ook niet meegenomen dat het besteedbaar inkomen van de doorsnee loontrekker in Suriname het moet afleggen tegen loontrekkers in andere landen in de regio. De regeringsraadsvergadering heeft toch besloten om subjectsubsidie te geven aan kwetsbare groepen. Gekozen is voor het kaartsysteem met de naam ‘Oli Moni’.

Dit systeem zal medio

augustus operationeel moeten zijn. “Als we in ieder geval zorgdragen dat de brandstofprijs laag is, tussen 20 en 22 SRD”, zegt president Chandrikapersad Santokhi over de bedoeling van het systeem. 

De rest, dus de brede schouders, zal een brandstofprijs conform de wereldmarktprijs moeten betalen.

Er zal eerst een pilot worden uitgevoerd van een week tot anderhalve week, gevolgd door een evaluatie. Tijdens de evaluatie zal moet blijken of er met alle aanpassingen, die mogelijk nodig zullen zijn, het ‘Oli Moni’ kaartsysteem midden augustus geïntroduceerd kan worden. “Dat zal gelden voor in principe alle gezinnen die een auto hebben. Dus ongeacht hun inkomensniveau”, zegt Albert Ramdin, minister van Financiën en Planning ad interim.

Dit systeem kan verder worden uitgebreid naar verschillende vormen van ondersteuning welke gegeven wordt door de regering naar de minderdraagkrachtig, zoals voedselvoorziening, medicatie, energietarieven en andere dienstverleningen. De regering hoopt de groepen te bereiken die daadwerkelijk recht hebben op ondersteuning. “Dat is de bedoeling van dit systeem. Het heet ‘Oli Moni’”, zegt Ramdin.

Gaandeweg de uitvoering zal het project een andere naam krijgen.

UNITEDNEWS
 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie