• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouwers Corantijnbrug willen niet voorfinancieren

| sun.sr | Door: Redactie

De bedrijven die interesse hebben getoond in het bouwen van de brug over de Corantijnrivier, een verbinding tussen Suriname en Guyana, zijn niet van plan de brug voor te financieren. Hiermee is het aangekondigde public-private-partnership model van de Surinaamse regering, om deze brug te bouwen, mogelijk ook van de baan. De constructiebedrijven vinden het Design, Build, Finance en Operate-model niet aantrekkelijk. Er is ook nog geen officieel bedrag vastgesteld wat de brug moet gaan kosten. De Trinidadiaanse consultant WSP kwam op een bedrag van ruim USD 600 miljoen, andere berekingen komen niet eens op USD 500 miljoen.

De Guyanese minister van

Openbare Werken, Juan Edghill, wil binnenkort een spoedmeeting met zijn collega uit Suriname, Riad Nurmohamed, hierover. “We wachten op een ontmoeting met Suriname en zullen vóór deze bijeenkomst geen commentaar geven, aangezien dit een gezamenlijk project is”, zei Edghill afgelopen week. Vanuit de Surinaamse overheid is er tot nu toe heel weinig informatie verstrekt over de bouw van deze ambitieuze brug. De meeste informatie tot nu toe is gekomen via de Guyanese overheid en media. De kritiek hierover op de regering is heel groot. Critici zeggen dat de Corantijnrivier volledig een Surinaamse rivier is, waarom moet Guyana dan zoveel zeggenschap
hebben.

De Guyanese media praten nog steeds over twee bedrijven die de brug willen bouwen, te weten de Nederlandse Ballast Nedam en de Chinese China Road and Bridges. Het ministerie van OW in Suriname praat over een derde gegadigde, te weten China Railways. De twee bruggen zullen totaal ongeveer 3.3 km lang zijn van Moleson Creek in Guyana naar South Drain in Suriname. Er zal een landing zijn op Lange Eiland in de Corantijnrivier. De brug zal een laag bouwwerk hebben van 1.1 km lang van Guyana naar Lange Eiland, die gevolgd zal worden door een weg van 2200 m over Lange Eiland. Tenslotte zal er een hoge brug van 2200 m over de Corantijnrivier lopen. De hoge brug zal het scheepvaartverkeer vergemakkelijken met een indrukwekkend draagvermogen van 40.000 tot 45.000 DWT (draagvermogen), een verticale doorvaarthoogte van 43 meter en een horizontale doorvaartbreedte van ongeveer 100 meter.

 

| sun.sr | Door: Redactie