• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEP-Leider Asabina: Inhalige elites verstoren ordening goudsector

| snc.com | Door: Redactie

Fractieleider en partijvoorzitter van de BEP, Ronny Asabina, reageert behoorlijk sceptisch op de toezegging van de regering Santokhi om de goudsector daadwerkelijk te ordenen.

Keynews

“In het Herstelplan staat zelf opgenomen hoe de kleinschalige goudsector geordend zou worden. Het plan is aangenomen in het parlement en omarmd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In dat plan is ook opgenomen dat een half miljard Amerikaanse dollars aan opbrengsten uit die sector wordt verwacht”, aldus de politicus in gesprek met Radio ABC.

Asabina merkt op dat de tegenwaarde van het bedrag ruim SRD 19 miljoen bedraagt. Hij begrijpt niet dat in tijden van crisis en

de grote roep om de natuur te beschermen en de goudsector te ordenen, de royalty van 7,5 procent is teruggebracht naar 4,5 procent.

“Wat ik wil aangeven, is dat inhalige elites behoorlijk veel invloed hebben in de sector.” Hij merkt op dat opeenvolgende regeringen tot nu toe geen fatsoenlijk en gebalanceerd plan hebben kunnen presenteren en uitvoeren. De BEP is zelf coalitiegenoot geweest van diverse regeringen; recent nog had zijn partij de portefeuille van Regionale Ontwikkeling in het kabinet Bouterse 2.

Het parlementslid benadrukt dat de regering machteloos staat tegenover de ordening, omdat volgens hem inhalige elites diepgeworteld zijn in de politiek.

Hij spreekt over een onmogelijke opdracht voor vicepresident Ronnie Brunswijk om de goudsector te ordenen.

“Heel Suriname weet welke belangen Brunswijk heeft. Het is pure belangenverstrengeling.” Hij zegt dat de indruk in de samenleving is dat zijn naamgenoot eerder zijn eigen belangen veiligstelt dan ordening brengt in de cruciale sector.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie