• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEHALVE OLIE PRESTEREN ANDERE SECTOREN IN GUYANA OOK GOED, BLIJKT UIT LAATSTE IMF-RAPPORT

| snc.com | Door: Redactie

The IMF said the recovery of sugar and rice production is contributing to the overall positive growth of Guyana’s non-oil economy.

De in Washington gevestigde instelling voorspelde dat het land in 2022 een groei van 7,2% van het bruto binnenlands product (bbp) zou zien. Het zei dat dit kan worden toegeschreven aan het herstel van de suiker- en rijstproductie van de positieve resultanten van de olie sector.

Het voorspelt ook dat het niet-olie BBP tot 2027 rond de 5% en 5,2% per jaar zal schommelen. Olie-export overtreft 3 miljard dollar; om dit jaar 59,7% van het BBP van Guyana te vertegenwoordigen volgent

de IDB.

Van cruciaal belang voor het beoordelen van het succes van de diversificatie door de regering is het bijhouden van het aandeel van de niet-olie-economie in de totale economische groei van het land door de jaren heen.

Het IMF verwacht dat de niet-olie-economie tussen 2022 en 2027 zal schommelen tussen 32% en 40% van het totale BBP. Dit is significant, aangezien de olieproductie voor de kust van Guyana naar verwachting tegen 2027 het huidige niveau zal verdrievoudigen. Het IMF merkte op dat de Guyanese autoriteiten zich bewust zijn van de internationale druk weg van fossiele brandstoffen en tot dusverre ervoor hebben gezorgd dat er voldoende middelen worden besteed aan verdere diversificatie en het stimuleren van de productie in de niet-oliesector. 

Het zei dat dit te zien is aan de uitbreiding naar niet-traditionele gebieden zoals tarwe en sojabonen, en investeringen in een zadenbank om de voedselzekerheid en diversificatie te vergroten.

Bovendien zei het Fonds dat de toeristische sector van het land ook een aanzienlijke boost zal krijgen, aangezien internationale hotelketens zoals Hyatt, Best Western en Marriot naar verwachting de bouw van nieuwe hotels in het hele land zullen starten of voltooien.

Guyana beschermt zichzelf tegen de gevolgen van de Nederlandse ziekte beter bekend als Dutch Disease! In dit verband benadrukte het Fonds dat het ministerie van Arbeid, via zijn raad voor industriële opleiding, programma’s uitvoert om de technische capaciteit te vergroten op gebieden die verband houden met nieuwe en opkomende sectoren. 

Dit is bedoeld om de discrepantie tussen geografische en beroepsmatige vaardigheden tussen bedrijfstakken in de toekomst te helpen verminderen.

Er wordt ook beleid uitgevoerd om het onderwijssysteem te verbeteren, onder meer door te investeren in uitbreiding van scholen op alle onderwijsniveaus. Verder zei het IMF dat de autoriteiten ook kijken naar het immigratiebeleid van het land om veranderende trends aan te pakken en te voldoen aan de huidige arbeidsmarktbehoeften van het land. Het zei dat investeringen in infrastructuur ongetwijfeld ook de inspanningen voor duurzame groei strategisch zullen ondersteunen. Ondanks de exponentiële groei en aantrekkingskracht van de olie-industrie, is het IMF van mening dat de bewuste inspanningen van Guyana om een ​​gediversifieerde economie te hebben al op weg zijn naar succes.

bron: oilnow.gy


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie