• dinsdag 05 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bananenaanplanten in Coronie vernietigd door zoutwater

| snc.com | Door: Redactie

Landbouwers van het district Coronie zijn er niet over te spreken dat hun aanplanten vernietigd zijn geworden. Volgens de landbouwer René Donk heeft een landbouwer in het district meer dan 8000 bananen verloren. Ook de enorme hitte en droogte van de afgelopen periode hebben een grote rol gespeeld. Daarbovenop zijn de sluisdeuren, die niet meer functioneren, niet tijdig vervangen.

Donk geeft aan dat de districtscommissaris van Coronie geen luisterend oor heeft voor de landbouwers. “Dit, omdat we gevraagd hadden om een bezoek en hij heeft dat vier keer afgewezen. We zijn hierdoor het vertrouwen kwijtgeraakt in de districtscommissaris”, aldus de landbouwer.

Hij zegt dat er al een hele poos om hulp wordt gevraagd, maar dat het resultaat uitblijft.

“In onze afvoerkanalen zit er momenteel alleen maar zoutwater, dat de aanplant vernietigt. Dit moet verholpen worden, anders hebben we straks niets meer. We willen verandering zien in de situatie. Het zoutwater blijft binnenkomen”, geeft Donk aan.

De landbouwers geven aan dat de afvoerkanalen niet optimaal functioneren doordat de monding dicht is. Het zeewater blijft daardoor in de landbouwgronden liggen. De landbouwers wensen dat de afvoerkanalen worden opgeschoond. Zij hebben ook graag dat een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de

schade die ze hebben geleden, komt opmaken.

“We eisen ook een schadevergoeding voor alles dat we hebben verloren”, zegt Donk. Hij voegt eraan toe het probleem al langer dan zes maanden speelt. Districtscommissaris Maikel Winter zegt desgevraagd de afvoerkanalen al zo’n drie keer heeft laten ophalen via LVV. Ook laat hij weten dat er al een oplossing is.

“We hebben een hele presentatie gehouden over de situatie voor de afdeling Civiel Technische Werken van het ministerie van Openbare Werken”, zegt de burgervader. Winter meent dat het probleem al jaren speelt. Hij denkt daarom dat het gaat om een bewuste aanval op hem door een groepje landbouwers.

“De landbouwers vragen om een schadevergoeding, maar ze moeten een schaderapport voor LVV laten opmaken.” De dc zegt dat hij zich heeft georiënteerd in de gebieden en heeft kunnen waarnemen dat bananenaanplanten vernietigd zijn. Intussen heeft de aangetrokken aannemer zich ook ter plekke georiënteerd en aanwijzingen gegeven voor het laten ophalen van de kanalen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie