• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

In 2023 werden meer elektrische dan benzineauto's op kenteken gezet

| snc.com | Door: Redactie

RTL Z | In 2023 zijn voor het eerst meer elektrische auto's op kenteken gezet - de officiële registratie van een nieuw verkochte auto - dan benzineauto's. Van alle nieuwe auto's was twee derde hybride of volledig elektrisch. Een derde van de nieuwe auto's die vorig jaar werd verkocht, rijdt dus nog uitsluitend op fossiele brandstof.

Van de nieuwe auto's was 1,1 procent diesel, 30,4 procent benzine, 37,1 procent hybride en 30,8 procent elektrisch. In 2022 was het aandeel elektrisch 23,5 procent en in 2021 nog 19,8 procent. Dat blijkt uit de registratiecijfers van nieuwe personenauto's in Nederland, verzameld door brancheorganisaties

BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC.

Onderaan de streep werden 19 procent meer voertuigen op kenteken gezet dan in 2022. Het gaat om in totaal 369.791 auto's. Daarmee werd de prognose voor 340.000 registraties ruimschoots behaald. De sterke groei is vooral te danken aan een inhaalslag van uitgestelde leveringen in 2022.
Met name in de eerste maanden van het jaar waren sterke stijgingen te zien en normaliseerde de markt tegen het einde van het jaar, aldus de twee belangenorganisaties. 

Volkswagen de grootste
Het meest geregistreerde merk in 2023 was Volkswagen (met een marktaandeel van 9,5 procent), gevolgd door Kia, Toyota, BMW

en Skoda. Het meest verkochte model was de Tesla Model Y. Daarna kwamen de Kia Picanto, Peugeot 208, Volvo XC40 en Kia Niro.

BOVAG en RAI Vereniging verwachten dit jaar 360.000 registraties. Volgens de organisaties is het nog wel onzeker welke invloed de stimulering en subsidiëring hebben op de vraag en aanschaf van elektrische auto's bij particuliere en zakelijke kopers. Verder spelen economische ontwikkelingen een belangrijke rol, zoals de gestegen rente en hogere loonkosten.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie