• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

1400 ambtenaren reageren niet op stopzetting salaris

| suriname herald | Door: Redactie

Ruim 1400 personen die de status van ambtenaar hebben, hebben niet gereageerd op de recente stopzetting van hun salaris door het ministerie van Financiën en Planning. Er was een groter bestand waarvan een deel onterecht geen loon krijgt en een deel heeft zich na registratie wel verzekerd van de uitbetaling van zijn loon. Van het overige deel wordt helemaal niets vernomen.

Dit zei de directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Nasier Eskak, in gesprek met de STVS. Deze mensen kunnen we met gemak classificeren als spookambtenaren, vindt hij. Ze hebben bericht gehad om zich te verweren, maar hebben dat herhaaldelijk nagelaten. 

Eskak

zegt dat het ministerie vanaf het aantreden van de huidige minister een beleid heeft uitgezet waarbij mensen niet zomaar thuis gezet worden. De leiding van het ministerie heeft via verschillende instanties de mensen te werk gesteld voor het loon dat zij ontvangen. Van het bestand van ongeveer 6000 mensen dat niet als geregistreerd stond, heeft een aantal van 1800 zich wel laten registreren. 

Eskak gaf aan, dat ofschoon er fouten zijn gemaakt het ministerie wel ruim vooraf heeft aangegeven wat de consequenties zouden zijn voor het niet meedoen aan de verplichte landsdienarenregistratie. De Personeelswet is ook gewijzigd waardoor die handeling wel

moest plaatsvinden. Toch heeft het ministerie verschillende momenten ingelast dat de overheidsmedewerkers zich moesten opgeven. 

Er is ook punt genaderd waarbij mensen niet eens op verweerbrieven hebben gereageerd, doelende op de 1400 personen. De Biza-directeur ontkracht dat de landsdienarenregistratie een opdracht is geweest van het IMF. Hij verwijst naar 2020 toen het ministerie al aankondigde dat het bestand zou worden opgeschoond.

| suriname herald | Door: Redactie