• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAAMSE PLUIMVEESECTOR ONDER ENORME DRUK

| united news | Door: Redactie

Door de heersende situatie in de wereld met stijgende prijzen voor vrijwel alle inputs en veevoer is de Surinaamse pluimveesector onder enorm grote druk komen te staan. Daarnaast zijn er ook problemen tussen een pluimveebroederij en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij over de import van broedeieren uit Nederland. 

Het ministerie heeft een verbod ingesteld op de import van deze eieren uit Nederland, omdat daar vogelgriep heerst. Wat de pluimveehouders echter dwarszit is dat er in zeker tien staten van de Verenigde Staten van Amerika ook vogelgriep heerst maar de import van broedeieren uit dat land niet is stopgezet door

het ministerie. Intussen is er over deze zaak een rechtszaak aangespanen tegen het ministerie en de Staat Suriname.

De Coöperatieve Vereniging Pluimveehouders Suriname (CVPS), is voorts misnoegd dat er steeds weer problemen zijn over de beschikbaarheid van voer en vanaf 2022 ook met de import van broedeieren. Deze ontwikkeling is volgens de organisatie funest voor de sector. “Natuurlijk weten wij allen dat het besmettingsgevaar van de pandemie op werkers/vervoerders wereldwijd de transport van goederen heeft bemoeilijkt zo ook het vervoer ervan. En dat daarnaast ook aardolie alsmede de problematiek rondom de containers met nu daarbovenop de invasie in Oekraïne alsmede de

vogelgriep er zorg voor dragen dat de prijzen van alles verder de lucht ingaan. Dus enerzijds begrijpelijk”, zegt de vereniging.

Maar aan de andere zijde gaat ondanks de vele besprekingen en oplossingsmodellen die de CVPS met de overheid en andere stakeholders in deze sector heeft bediscussieerd, het toch bergafwaarts met de sector althans als het gaat om de micro, kleine en middelgrote kippenkwekers. 
“Van de grote en megakwekers vernemen wij helaas niets, dus concluderen wij dat het hen wel goed gaat, zeker als er prijsverhogingen zullen ontstaan in de sector.”

Wat er ook mag gebeuren in deze sector, hatcheries, voerfabrikanten en grote kwekers schijnen volgens de CVPS geen last te hebben van verliezen. Het is alleen de samenleving die gebukt gaat onder de vele prijsverhogingen van alles en de leden van CVPS die last hebben van hetgeen dat zich thans manifesteert in de pluimveesector. Voor het moment zijn de leden die nog niet failliet zijn gegaan of anderen die even de kat uit de boom kijken voor een nieuwe inzet, blij dat er het afgelopen weekend weer een boot met soja is aangemeerd bij de steiger van veevoerfabriek De Molen.

“We hopen dat de veevoerfabrikanten dan volop zullen kunnen produceren zodat alle kwekers, let wel alle kwekers weer over voldoende kwaliteitsvoer kunnen beschikken tegen een redelijk vastgestelde prijs, ook voor eenieder. De nadruk is dus steeds voor elke kweker, hoe klein die ook moge zijn”. De CVPS kan zich niet voorstellen dat er geen continuïteit van broedeieren en voer kan zijn behalve in force majeure gevallen. Nog erger, straks zal een importeur ook uitvallen wat de zaak nog grimmiger zal maken.

De cooperatie wijst er nogmaals op dat grootschalige schaarste en overschotten moordend zijn voor de sector, maar ook voor de consument, vooral als schaarste optreedt. Er is eerder al aangegeven hoe die problemen enigszins opgelost zouden kunnen worden. “We hebben evenals de rijstsector ook op tafel Het Voorstel Productschap Pluimveevlees en Eieren die met wat aanpassingen gelijk tot uitvoering gebracht kan worden indien de overheid en de overige stakeholders dit daadwerkelijk willen”, aldus CVPS. Ook de aanbevelingen die in 2021 zijn gedaan door de Presidentiële Commissie Pluimvee, die aangeven hoe de pluimveesector gezond gemaakt zou kunnen worden, is niet tot uitvoering gebracht. “Hoe wil men dan de backbone van de economie, de kleine en middelgrote ondernemers -zoals IMF, de Wereldbank, de IDB, de president en de minister van LVV ons steeds weer opspelden te zijn-, daadwerkelijk helpen?” vraagt de CVPS zich af.

UNITEDNEWS
 

| united news | Door: Redactie