• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Biografie Humphrey Mijnals gepresenteerd in Utrecht

| starnieuws | Door: Redactie

Auteur Danny van der Linde (achter in het rood) heeft het eerste exemplaar 'Minna' overhandigd aan weduwe Marianne Mijnals. Tweede van links ambassadeur Rajendre Khargi. (Foto: Diederik Samwel)

Afgelopen zondag is bij voetbalvereniging Faya Lobi in Utrecht Minna, de biografie van voetballer Humphrey Mijnals, gepresenteerd. Auteur Danny van der Linde overhandigde het eerste exemplaar aan Marianne Mijnals, de weduwe van de
allereerste Surinaamse voetballer in het Nederlands elftal. Ook Rajendre Khargi, ambassadeur van de Republiek Suriname in Nederland, nam een exemplaar van Minna in ontvangst.

Na vier kampioenschappen met Robinhood speelde Humphrey Mijnals (1930-2019) een half jaar in Brazilië vóór hij in 1956 een contract tekende bij Elinkwijk in Utrecht. Daar vormde hij samen met zijn broer Frank, Michel Kruin, Erwin Sparendam en Charley Marbach, het “Surinaamse klavertje vijf”. Mijnals zou zeven seizoenen uitkomen voor Elinkwijk. Daarna vertrok hij naar DOS en ’t Gooi, dat later werd omgedoopt tot Gooiland, waar hij zijn carrière afsloot.

Tijdens zijn debuut voor Oranje in 1960

vestigde verdediger Mijnals – hij speelde meestal als ‘stopperspil’, de centrale verdediger die de midvoor van de tegenpartij moest afstoppen - definitief zijn naam, nadat hij met een atletische omhaal een doelpunt van tegenstander Bulgarije wist te voorkomen. De foto van de omhaal ging vervolgens de hele wereld over. Het moment werd later vereeuwigd door middel van een immense muurschildering in de Utrechtse wijk Overvecht. Eerder werd het sportcomplex waar voetbalclub Faya Lobi is gevestigd, naar hem vernoemd.

Mijnals kwam tot drie interlands voor Nederland. Dat had niet zozeer met gebrek aan vorm of blessures te maken, maar alles met zijn kritiek op het selectiebeleid en op de KNVB. Toen hij voor de interland van Oranje in Paramaribo tegen het Surinaams elftal op het allerlaatste moment werd gepasseerd door bondscoach Elke Schwartz ten faveure van Cor van der Hart, deelde hij zijn ongenoegen met verschillende journalisten. Als gevolg daarvan werd hij door de voetbalbond op een lijst met ongewenste spelers geplaatst.

De naam van de beste Surinaamse voetballer van de vorige eeuw in Suriname en Nederland leeft daarnaast voort in de commissie-Mijnals die de KNVB in 2020 in het leven riep. Deze commissie, met onder meer oud-voetballer Ruud Gullit en presentator Humberto Tan, stelt zich ten doel racisme binnen het Nederlands voetbal tegen te gaan en de sport zo inclusief mogelijk te maken. Mijnals kreeg zelf als een van de allereerste profs van Surinaamse afkomst op de Nederlandse velden, geregeld met racistische uitingen van zowel tegenstanders als toeschouwers, te maken.

Weduwe Marianne toonde zich vooral trots dat mensen nog altijd geregeld over haar man spreken: ‘De bokaal van de Suriprofs en dit sportpark zijn naar hem vernoemd, die enorme muurschildering is natuurlijk een geweldige eer en dan is er nu ook nog een boek. We gaan hem nooit vergeten.’

Ambassadeur Khargi beschouwt Mijnals als een echte ‘trail blazer’ in Nederland: ‘Eén van de allereerste ambassadeurs van Suriname. Hij heeft zonder meer het pad geëffend voor Surinaamse vedetten als Gullit, Rijkaard, Seedorf en Davids.’Diederik Samwel

| starnieuws | Door: Redactie