• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MDS en KNMI samenwerking verdiept begrip van klimaatverandering

| suriname herald | Door: Redactie

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bundelen hun krachten om een dieper inzicht te verkrijgen in klimaatverandering. De gegevens afkomstig van metingen uitgevoerd door de MDS in Paramaribo zijn van cruciaal belang voor meteorologische instituten wereldwijd. Daarom is de MDS van plan om meer informatie te delen over de metingen die in Suriname worden uitgevoerd. 

In gesprek met de Communicatiedienst Suriname op 28 augustus 2023, lichtte senior onderzoeker en projectleider van het Waarneemstation Paramaribo, Ankie Piters, deze samenwerking nader toe. Piters, tevens lid van het KNMI, benadrukt het belang van de gegevens die worden verzameld

vanuit Paramaribo voor een diepgaander begrip van klimaatverandering. 

Ze legt uit dat de MDS dan ook veel nadruk legt op het opleiden van mensen om de metingen adequaat uit te voeren. “We hebben momenteel zes goed getrainde personen voor dit doel, maar we stimuleren nu ook peer-to-peer training. Nieuwe medewerkers worden intern door de MDS opgeleid,” verklaart Piters.

De metingen uitgevoerd vanuit Paramaribo hebben een aanzienlijke betekenis vanwege de geografische locatie. Paramaribo bevindt zich 5 graden ten Noorden van de evenaar. Een cruciale grens in de meteorologie, de Intertropische convergentiezone (ITCZ), is een belt van opstijgende lucht rondom de evenaar, die het

weer op het noordelijke en zuidelijke halfrond van elkaar scheidt. 

Deze zone verschuift over Suriname van noord naar zuid. Momenteel ligt de ITCZ ten noorden van Suriname en komt lucht vanuit het zuidelijke halfrond het land binnen. Wanneer de ITCZ zich ten zuiden van Suriname bevindt, zal lucht vanuit het noordelijke halfrond over het land stromen. Deze situatie maakt het mogelijk dat het MDS in Paramaribo luchtdelen van zowel het zuidelijke als het noordelijke halfrond kan meten.

Driemaal per week wordt een radio- en ozonsonde met behulp van een weerballon gelanceerd om metingen te verrichten in de hogere luchtlagen. Volgens Sergio Kadosu, directeur Onderzoek en Dienstverlening, is dit een van de voornaamste taken van de MDS. 

De gemeten gegevens van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, wind en de hoeveelheid ozon op verschillende hoogtes worden internationaal gedeeld, waaronder met het KNMI. De samenwerking tussen de MDS en het KNMI begon in 1998. Binnenkort staat er een gezamenlijk project op stapel vanuit beide instituten.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie