• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

RKBO-scholen krijgen lespakketten 'Kinderen van Mavungu'

| starnieuws | Door: Redactie

20 schoolleiders van de RKBO-basisscholen in het binnenland hebben lespakketten ontvangen van de serie 'Kinderen van Mavungu'.

De eerste lespakketten bij de serie Kinderen van Mavungu zijn aan 20 schoolleiders van de RKBO-basisscholen in het binnenland door de hoofdpersonen uit de film: Kenny, Yoseva en Maticha overhandigd. Mirjam Marks, de regisseur van de film was ook aanwezig. Samen hebben ze
naar de serie gekeken en daarna met de schoolleiders besproken hoe ze het lesmateriaal kunnen inzetten bij de verschillende vakken. Het lespakket bestaat uit een kleurrijk werkboek boordevol met informatie, foto's, opdrachten, quizjes en puzzels vergezeld van een USB-stick met daarop de serie.

De schoolleiders reageerden enthousiast en zagen heel veel aanknopingspunten bij verschillende vakken zoals geschiedenis, natuuronderwijs, maar ook leesvaardigheid, geografie en handvaardigheid. Kinderen van Mavungu gaat over drie tieners Kenny, Yoseva en Maticha die opgroeien in Pikin Slee, diep in het regenwoud. Ze zitten in het laatste jaar van de basisschool en dit zal ook het laatste jaar

in Pikin Slee zijn omdat er geen vervolgopleiding is, zullen na dit schooljaar het dorp verlaten.

De hoofdrolspelers in de film.

In de film leren we de kinderen en hun omgeving kennen. Vorig jaar rond keti koti was de Surinaamse première van Kinderen van Mavungu in een overvol TBLCinema. Na een tweede speciale vertoning in het Nationaal Archief, werd gevraagd of de film ook beschikbaar zou kunnen worden gesteld samen met een lesbrief voor alle scholen van Suriname. "We waren al bezig met online lesmateriaal voor Nederlandse scholen in samenwerking met twee filmfestivals IDFA en Movies That Matter, dus ik ben meteen op zoek gegaan naar financiën om dit lesmateriaal ook voor Surinaamse schoolkinderen aan te passen. We hebben gekozen voor een boekvorm en een USB-stick, zodat ook op plekken waar internet niet altijd toereikend is het lesmateriaal gebruikt kan worden", zegt Marks aan Starnieuws.

Samen met Vinije Haabo, afkomstig uit Pikin Slee en ook een belangrijke schakel in het maken van de film, heeft Marks het werkboek geschreven. Een vormgever heeft de opdrachten en spelletjes mee bedacht en mensen van het RKBO en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben meegekeken of alle informatie klopte en hoe het lesmateriaal zou aansluiten en passen in het curriculum. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere : tropisch regenwoud, slavernij verleden, cultuur meegenomen door de voorouders uit Afrika en de taal. En nu is lesmateriaal er en krijgen alle scholen van Suriname een pakket met 3 boeken en een USB-stick. De eerste 20 scholen zijn sinds gisteren al voorzien en kunnen aan de slag. De rest van de scholen moet nog heel even geduld hebben want de overige 1.500 boeken en 500 USB-sticks zijn onderweg met de boot. 

Yoseva: "Ik vind het erg leuk want nu kan iedereen zien waar wij vandaan komen en leren hoe het leven is in het binnenland". De film zal in de maand mei ook uitgezonden worden op ABC en Apintie.

| starnieuws | Door: Redactie