• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe theorie: Hier ontmoetten de vroegste mensensoorten elkaar voor seks

| snc.com | Door: NANNA VIUM

Het was altijd onduidelijk waar de ontmoetingen tussen Neanderthalers, Homo sapiens en Denisova plaatsvonden. Maar nu hebben wetenschappers een vrij precies idee.

Tegenwoordig zijn wij de enige mensensoort op aarde. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Een paar duizend jaar geleden deelden jouw voorouders onze planeet met diverse andere mensensoorten, en die leefden zo nauw samen dat hun vurige ontmoetingen nog altijd in je DNA te zien zijn.

Maar waar onze soort, Homo sapiens, precies het pad kruiste met de Neanderthalers en de raadselachtige Denisova, was lang onduidelijk

Nu hebben onderzoekers de route van de Neanderthalers vanuit Europa naar Azië gereconstrueerd.

Daarbij wijzen ze één specifiek gebied aan dat in het verleden mogelijk een hotspot was. Dat schrijft IFLScience.

De onderzoekers gebruikten vondsten van stenen werktuigen van Neanderthalers om de route van deze prehistorische mens naar het oosten te reconstrueren.

De vindplaatsen van de werktuigen werden uitgezet in een computermodel, dat ook rekening hield met de temperaturen en geografische omstandigheden van die tijd. Voor de ene route hadden de Neanderthalers Siberië moeten doorkruisen, waar het barre klimaat overleving zou hebben bemoeilijkt.

De andere route ging door de Zuidelijke Kaspische Corridor, een strookje land in het huidige Iran.

Neanderthaler haalt moderne mens in

Sociaal en

cultureel verschilde Homo sapiens van de andere mensensoorten die tegelijk met onze voorouders leefden. Maar nieuwe vondsten vervagen de grenzen, want in belangrijke opzichten waren Neanderthalers en Homo sapiens gelijk aan elkaar.

 

© Stuart Jackson-Carter/DK Images

Ze joegen op groot wild

Zo’n 400.000 jaar geleden gingen de eerste Homo sapiens of hun directe voorouders over van de jacht op kleine dieren naar de jacht op groot wild. Hiervoor moesten jagers samenwerken, wat communicatie en waarschijnlijk ook taal vereiste – vaardigheden die altijd als uniek menselijk werden beschouwd. Maar in 2016 werd ontdekt dat ook Neanderthalers met geavanceerde strategieën op groot wild joegen. Onderzoek toonde onder meer aan dat onze zustersoort bizons, paarden en oerossen afgesloten valleien in dreef.

 

© Chip Clark, Smithsonian Institution

Leefden ze in grote groepen?

Toen Homo sapiens zo’n 150.000 jaar terug in grotere groepen ging samenleven, moest de mens nieuwe, geavanceerde sociale normen ontwikkelen. Ook konden sommige individuen zich nu specialiseren in bijvoorbeeld het maken van gereedschap. We weten niet of Neanderthalers dezelfde ontwikkeling doormaakten, dus in dit opzicht kunnen onze voorouders nog steeds als superieur worden beschouwd.

 

© P. Saura

Ze maakten grotschilderingen

Circa 40.000 jaar geleden ging Homo sapiens opeens veel werktuigen en grotschilderingen maken. Dit wordt gezien als een teken van een belangrijke sprong in de menselijke cognitie. Maar in 2018 vonden onderzoekers het eerste degelijke bewijs dat ook Neanderthalers grotschilderingen maakten. De schilderingen, met trapvormen, stippen en handafdrukken, zijn op drie plaatsen in Spanje gevonden.

Ontmoetingsplek voor mensen, dieren en planten

Met zijn ligging tussen de Kaspische Zee en het Elbroesgebergte was deze corridor 57.000 tot 71.000 jaar terug een luilekkerland voor allerlei planten en dieren. Maar nu zijn er aanwijzingen dat de corridor mogelijk ook diende als ontmoetingsplek voor prehistorische mensensoorten.

 

Kaspische Zee

De zuidkust van de Kaspische Zee was volgens wetenschappelijke computermodellen 57.000 à 71.000 jaar geleden mogelijk een ontmoetingsplaats voor Denisova, Homo sapiens en Neanderthalers.

© Shutterstock

‘Op basis van een reconstructie van de jaarlijkse temperatuur en neerslag van 57.000 à 71.000 jaar geleden denken we dat dit gebied een toevluchtsoord voor Neanderthalers en andere soorten kan zijn geweest,’ schrijven de onderzoekers uit Duitsland en Iran.

VERLEDEN

VERLEDEn

Je bent meer Neanderthaler dan je denkt

Dat duidt erop dat het gebied in het noorden van Iran soorten in staat stelde elkaar te ontmoeten en hun genen te vermengen.

De onderzoekers benadrukken dat de theorie pas definitief bevestigd wordt als we in het gebied daadwerkelijk resten van prehistorische mensen vinden. Tot nu toe blijkt hun aanwezigheid alleen uit verschillende vondsten van stenen werktuigen.

Bron: Wibnet.nl

| snc.com | Door: NANNA VIUM