• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEO ExPro – een tijdschrift van geowetenschappers dat zich richt op de energiesector vanuit een ondergronds perspectief – heeft een nieuw rapport uitgebracht, waarin gedeeltelijk de geologische kansen en risico’s van het Guyana-Suriname-bekken worden onde

| dagblad de west | Door: Redactie

GEO ExPro – een tijdschrift van geowetenschappers dat zich richt op de energiesector vanuit een ondergronds perspectief – heeft een nieuw rapport uitgebracht, waarin gedeeltelijk de geologische kansen en risico’s van het Guyana-Suriname-bekken worden onderzocht. Het onderdeel over Guyana is geschreven door Jamie Vinnels en Henk Kombrink.

Het Guyana-Suriname-bekken is een groot offshore sedimentair gebied voor de noordoostelijke kust van Zuid-Amerika. Recente ontdekkingen bevestigen schattingen van bijna 11+ miljard bewezen vaten oliebronnen, en het bekken is goed op weg om een ​​van de drie grootste diepwaterolieprovincies ter wereld te worden, volgens het Wood Mackenzie-rapport uit 2022.

Het centrum van activiteit in het

Guyana-Suriname-bekken ligt in het zuidoostelijke deel van het door ExxonMobil gecontroleerde Stabroek-blok in Guyana en Blok 58 in Suriname. En de belangrijkste vraag die Geo Expro nu stelt, is: Hoe zal het stuk zich, na de meer dan dertig tot nu toe aangekondigde ontdekkingen, verder ontwikkelen?

ExxonMobil – de belangrijkste exploitant in de regio – heeft onlangs goedkeuring gekregen voor het boren van nog eens 35 exploratie- en evaluatieputten, “dus er is zeker extra potentieel”.

De analyse van Geo-Expro concentreerde zich op geologische kansen en risico’s voor het bekken, die uitstraalden vanuit het centrum van activiteit.

“De noordwestelijke voortzetting van de hotspot van

Guyana werd getest door de Tarpon-1-put, die waarschijnlijk de Jura-syn-rift-opeenvolging of een carbonaatophoping heeft geboord. De resultaten moeten nog bekend worden gemaakt. In termen van het typische Stabroek-spel, is het de moeite waard om op te merken dat de uitsnijdingen van de canyon zo ver westelijk in kaart zijn gebracht als weergegeven.

Deze gebieden hebben mogelijk gediend als doorgangen voor reservoirs van vergelijkbare aard als de tot nu toe ontdekte reservoirs”, aldus het rapport.

Volgens het rapport werd de noordelijke voortzetting van het Stabroek-spel in het Boven-Krijt bewezen door de putten Tanager-1 en Bulletwood-1 in het Canje-blok, maar tot nu toe zijn er geen commerciële hoeveelheden gevonden. Het uitdunnen van reservoireenheden in noordelijke richting vereist de aanwezigheid van gestapelde reservoirs. Een ander spel dat in dit gebied werd getest, is een carbonaatspel dat naar verluidt aanwezig is bovenop vulkanische centra.

De Ranger had deze actie goed getarget. Ranger bevindt zich in een carbonaatspel dat poreuzer is in vergelijking met de andere ontdekkingen die in zandsteenreservoirs zijn gedaan. Carbonaten zijn sedimentaire gesteenten die in mariene omgevingen worden afgezet en zijn meestal van biologische oorsprong. Ze bestaan ​​uit fragmenten van mariene organismen, skeletten, koraal, algen en neerslag, en bestaan ​​voornamelijk uit calciumcarbonaat, dat chemisch actief is in vergelijking met het zand waaruit zandsteen ontstaat.

Geo Expro ontdekte dat het grootste risico bij het verkennen van het gebied ten zuiden van de huidige reeks ontdekkingen, de afstand tot de bronkeuken in het noorden is. Zware olie en biologische afbraak en het potentiële gebrek aan afdichtingen en vallen vanwege het meer opwaartse karakter van de turbidiet-reservoirsecties. Het rapport zei ook dat het Guyanabekken plaats maakt voor de Demerara Rise in het oosten, aan de Surinaamse kant van het bekken. Dit gebied werd in de jaren zeventig voor het eerst verkend en geboord, maar heeft tot nu toe niet tot commerciële vondsten geleid.

De Demerara Play in Suriname beslaat zo’n 43.000 vierkante kilometer (km2) met waterdieptes tussen 500 en 3.000 meter. Het gebied wordt gecontroleerd door Staatsolie en de afgelopen drie jaar zijn er slechts vier putten geboord: GVN-1, ANA-1A, ARA-1 en de Demerara A2-1.“Het brongesteente in dit gebied is waarschijnlijk een ouder Jura-brongesteente, afgezet in mislukte klovengrijpsystemen die het gebied doorkruisen. Als zodanig omvat prospectiviteit ook oudere reservoirs zoals Jura-zandsteen. Olievlekken die in het gebied in kaart zijn gebracht, geven aanwijzingen voor een actief aardoliesysteem”, aldus het rapport.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie