• zondag 19 May 2024

Qatar bereikt Asian Cup-finale na spannende overwinning op Iran

| dagblad suriname | Door: Redactie

In een doelpuntrijke halve finale heeft gastland Qatar zich verzekerd van een plek in de finale van de Asian Cup door Iran met 3-2 te verslaan. Het winnende doelpunt werd in de 82e minuut gemaakt door Almoez Ali, waardoor Qatar zich kan opmaken voor een finale tegen Jordanië.

De wedstrijd, gespeeld voor meer dan 40.000 toeschouwers in het Al Thumama Stadion in Doha, was een rollercoaster van emoties met vroege voorsprongen, comebacks en een laat beslissend doelpunt. Iran nam de leiding in de vierde minuut, maar Qatar trok snel de stand gelijk door een doelpunt dat volgde uit een zware afwijking.

Akram Afif zorgde voor een 2-1 voorsprong voor Qatar, maar Iran maakte wederom gelijk door een penalty van Alireza Jahanbakhsh. Uiteindelijk was het Almoez Ali die met een recordbrekende treffer de winst voor Qatar binnensleepte.

De wedstrijd was niet zonder controverse, met een laat buitenspeldoelpunt dat de overwinning voor Qatar zekerde en een Iraanse speler die in de blessuretijd van het veld werd gestuurd. Iran raakte in de laatste minuut ook nog de paal, maar het mocht niet baten.

De overwinning was een zoete revanche voor Qatar na hun teleurstellende prestatie als gastland op het WK 2022, en brengt het team een

stap dichter bij het verdedigen van hun Asian Cup-titel uit 2019. Iran’s coach Amir Ghalenoei bood zijn excuses aan de Iraanse fans aan, benadrukkend dat zijn team niet de kansen benutte die het kreeg.

Qatar neemt het nu op tegen Jordanië in de finale, waarbij de hoop op een tweede opeenvolgende Asian Cup-titel levend is.