• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Parea wil zo snel mogelijk wet voor gelijke behandeling voor publieke sector

| snc.com | Door: Redactie

Parea, de organisatie voor LGBT-professionals in Suriname, is blij met de aanname van de wet Gelijke Behandeling Arbeid.

Echter, zegt de voorzitter van de organisatie, Winston Lieveld, dat er spoedig gewerkt moet worden aan een dergelijke wet die zal gelden voor de publieke sector. Afgelopen donderdag zijn wetten ‘Geweld en seksuele Intimidatie Arbeid’ en “Gelijke Behandeling Arbeid” aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA). Deze wetten zullen alleen gelden voor de private sector.

Verklaring van Paramaribo

Lieveld zegt dat de meerwaarde van de wet ‘Gelijke Behandeling Arbeid’ is dat er eindelijk wetgeving is, die zowel bescherming biedt voor werkgever als werknemer.

Hij meent dat de Parea middels hun Verklaring van Paramaribo (PVV) een steentje hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze wet. “De VVP geïnitieerd door PAREA is een spin-off van deze nieuwe wet. Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft de VVP als basis gebruikt om de wet te ontwerpen”, benadrukt Lieveld.

Publieke sector

De Parea-voorzitter vindt het daarom niet vreemd dat de wet alleen nog geldt voor de private sector. Hij legt uit dat het ook de strategie van de organisatie is geweest om de private sector zo ver te krijgen dat alle bedrijven massaal de VVP zouden tekenen.

Lieveld gelooft dat hierdoor de druk gelegd zou worden op de publieke sector, zodat ook zij de VVP zouden erkennen.

Echter, gezien de belofte van de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken om binnen twaalf maanden met een wet te komen die ook deze bescherming zal bieden aan de private sector, is Lieveld niet ontevreden over de gang van zaken. “We zijn blij te vernemen dat de minister heeft aangegeven dat de wet ook zal moeten gelden voor de publieke sector”.

pareaEchter, benadrukt Lieveld dat de bescherming voor de publieke sector sowieso moet komen. Hij wijst erop dat de overheid de grootste werkgever is, dus er meer gevallen van ongelijke behandeling daar kunnen voorkomen. De organisatie wordt volgens hem met casussen geconfronteerd waarbij de ongelijkheid sterk naar voren komt.

“Het is trouwens niet alleen bij de LGBT-gemeenschap zo. Het is ook dat een vrouw ongelijk wordt behandeld, omdat er expliciet staat dat alleen de mannelijke werknemer zijn vrouw mag verzekeren. Daarom spreken we graag over mensenrechten, op die manier wordt geen enkele Surinamer uitgesloten”, benadrukt de Parea-voorzitter.

Grote stap

Lieveld zegt dat het een grote stap is dat in deze wet de seksuele oriëntatie en genderidentiteit is opgenomen. En meer nog dat transgenders expliciet zijn genoemd in de wet als een kwetsbare groep, is ook een grote stap in de wetgeving van Suriname benadrukt de Parea-voorzitter. Dit zal volgens hem ertoe bijdragen om de discriminatie, die de LGBT-gemeenschap ervaart, tegen te gaan.

bron: Keynews


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie