• vrijdag 26 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grootste cokevondst in Rotterdamse woning sinds jaren: ‘Ze lagen te slapen met 300 kilo naast hun bed’

| ad.nl | Door: Eric Oosterom

Een droomvangst voor de politie: in twee Rotterdamse woningen trof zij deze week 600 kilo coke aan. Reconstructie van een klapper. ,,Ik sta hier echt van te kijken.”

Het is een buurtbewoner die eind oktober patrouillerende agenten aanschiet. Of zij eens poolshoogte willen nemen in zijn woontoren aan de Strevelsweg, waar volgens hem regelmatig ‘onbekende figuren’ de lift naar de top van de toren nemen. Steevast hebben ze goedgevulde boodschappentassen mee. De mannen spreken geen Nederlands. Het bezorgt de Rotterdammer ‘een raar onderbuikgevoel’.

De agenten melden de tip bij een team dat gespecialiseerd is in het aanpakken van drugspanden. Het komt tot

een observatie: agenten, zowel met uniform als in burger, nemen een paar dagen lang regelmatig een kijkje. Als één van de dienders een eerder opgepakte drugscrimineel ziet, is de interesse definitief gewekt.

Het tienkoppige team staat onder leiding van Jeroen*. Die kan dan nog niet bevroeden welke jackpot hem te wachten staat. De afgelopen tien, vijftien jaar zag hij op Rotterdam-Zuid nooit eerder zoiets. ,,Dit was prachtig.”

Cocaïne achter verborgen deur

Vóór het zover is, belt Jeroen met de officier van justitie. De inzet: groen licht voor meer observaties. Dat krijgt hij. Niet veel later, het is dan afgelopen zaterdag, gaan de alarmbellen

af: een agent ziet de bekende figuren met tassen en dozen schuiven.

De coke lag verscholen in een verborgen ruimte.

 

De coke lag verscholen in een verborgen ruimte. © Politie

De officier besluit dat snel ingrijpen noodzakelijk is. Amper twee uur later vallen Jeroen en zijn collega's de woning binnen. Direct bij binnenkomst valt het hem op: in het halletje zit een verborgen ruimte. Wat hij zag, mag Jeroen nu nog niet kwijt: dat is daderinformatie en dus van belang bij verhoren.

In de ruimte ligt maar liefst 300 kilo aan cocaïne, keurig verpakt in pakketten van een kilo per stuk

In de ruimte ligt maar liefst 300 kilo aan cocaïne, keurig verpakt in pakketten van een kilo per stuk. De straatwaarde: rond de 10 miljoen euro. Ook vinden de agenten een vuurwapen en munitie. Het pand lijkt onbewoond: in de koelkast staan slechts wat blikjes fris.

‘Ruimte zat niet eens op slot’

Het luxe appartement heeft volgens Jeroen ‘prachtig uitzicht over Zuid’. Hij ziet het vaker dat dit soort woningen in trek zijn bij drugscriminelen. ,,Ze rijden een ondergrondse parkeergarage in, nemen de lift en zijn binnen een paar seconden in hun appartement. Dat een buurtbewoner iets heeft gezien, is uniek. Deze criminelen waanden zich zo veilig dat de verborgen ruimte niet eens op slot zat.”

Een deel van de coke zat in boodschappentassen.

 

Een deel van de coke zat in boodschappentassen. © Politie

Het is niet het enige pand dat de agenten van Jeroen op de korrel hebben. Een kilometer verderop, aan de Lange Hilleweg, lopen de aan de Strevelsweg gesignaleerde figuren eveneens met boodschappentassen rond.

Deze criminelen waanden zich zo veilig dat de verborgen ruimte niet eens op slot zat

Jeroen

Het arrestatieteam dat binnenvalt, kijkt de ogen uit. Binnen liggen twee mannen, de nationaliteit wil het Openbaar Ministerie (OM) nu niet delen, in hun onderbroek te slapen. Rond het bed staan de bekende boodschappentassen én een serie verhuisdozen. Ze zijn stuk voor stuk gevuld met cocaïne. Toeval of niet: ook in dit huis blijkt 300 kilo te zijn opgeslagen. De verdachten, beiden 29 jaar, blijven voorlopig achter de tralies.

Airbnb

Het onderzoek leidt via een auto én wat rolkoffers naar een derde appartement: een woning aan het Kruisplein die dienstdoet als vakantiehuis op Airbnb. De twee bewoners, eveneens zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn aanwezig tijdens de inval en hebben ‘stapels geld’ om zich heen. In de berging treffen agenten vervolgens nóg meer cash aan. Uiteindelijk vinden ze zo'n 2 miljoen euro. Het tweetal - een 58-jarige vrouw en een 36-jarige man - zit vast.

In beslag genomen contanten.

 

In beslag genomen contanten. © Politie

De criminelen hebben, zo vermoedt Jeroen, voor drie verschillende woningen gekozen om hun risico's te spreiden. ,,Dus als iets mis zou gaan, dat ze niet direct alles kwijt zijn. Maar dat is nu wél gebeurd.”

‘Zoveel geld was moeilijk tellen’

Het is voor hem misschien wel dé klapper uit zijn carrière. Ter vergelijking: tot deze vangst stond de teller van zijn team dit jaar op 30 kilo coke. Nu heeft het in één klap een veelvoud te pakken. ,,Geschrokken is een fout woord, maar ik sta te kijken van de gigantische hoeveelheid.”

Toen we het geld aan het tellen waren, stond een collega elders in Rotterdam alweer met flesjes MDMA in zijn handen. Het gaat continu door

Jeroen

Het zorgt voor praktische problemen, vertelt hij. Zo kunnen de grote telmachines van de politie de berg geld niet aan. Uiteindelijk zijn drie collega's urenlang met ouderwetse machientjes in de weer. ,,Toen dat aan de gang was, stond een collega elders in Rotterdam alweer met flesjes MDMA in zijn handen. Het gaat continu door.”

Rotterdamse haven

Het ligt voor de hand dat de coke Rotterdam via de haven is binnengesmokkeld. Volgens de politie toont de vangst aan dat drugsnetwerken inmiddels stevige vertakkingen naar Zuid hebben.

Waar de autoriteiten met enige regelmaat melding maken van cokevangsten in de haven, blijven partijen drugs die ín de stad liggen vooral buiten beeld. Jeroen: ,,Deze vangst zal het topje van de ijsberg zijn, ik ben niet naïef. Het mooie is wel dat we bij dit soort vangsten vrijwel altijd ook verdachten kunnen oppakken. In de haven is dat helaas minder vaak het geval.”

Luxe woontorens

Drugscriminelen verschuilen zich vaak achter de deuren van luxe woontorens, weet Willem*, specialist op het gebied van dubieuze huurconstructies. Dat maakt hen, bijvoorbeeld vanwege de ondergrondse parkeergarages, zo goed als onzichtbaar.

Toch ziet hij dat ook alledaagse woningen weer in trek raken. ,,Mijn hypothese: het verhaal van de woontorens is inmiddels bekend. Ik sluit niet uit dat criminelen hun tactiek aanpassen.”

Hier zijn giganti­sche bedragen mee gemoeid. Het gevaar is enorm: vaak zijn schietpar­tij­en herleid­baar tot een partij drugs

Willem

De instanties houden woningen ook steeds beter in de gaten, zegt Willem. Vaak gaat het om woningen die worden verhuurd via louche makelaars. ,,Zij accepteren cash geld, schrijven nieuwe bewoners niet in en zorgen voor een totaalpakketje met gas, water en licht. De eigenaar weet vaak van niets, maar zit later wél met de kosten. Zo'n woning wordt door de burgemeester gesloten en de schade van verborgen ruimtes kan groot zijn.”

Schietpartijen

Het is volgens Willem niet alleen aan agenten om dit soort praktijken te stoppen. Ook de Belastingdienst, pandeigenaren en buren moeten oplettend zijn. De politie richt zich ondertussen specifiek op de verhuurmakelaars: zonder hen wordt het voor criminelen een stuk moeilijker om aan een woning te komen.

Dat is van belang, want het gaat bij drugscriminaliteit om méér dan stapels pillen en pakken poeder. Willem: ,,Hier zijn gigantische bedragen mee gemoeid. Het gevaar is enorm: vaak zien we dat schietpartijen herleidbaar zijn tot een partij drugs. Je zou maar naast een pand wonen dat overvallen wordt. Dat wil je écht niet.”

*De namen van Jeroen en Willem zijn uit veiligheidsoverwegingen gefingeerd.

| ad.nl | Door: Eric Oosterom