• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WISSELKOERSEFFECT ZORGDE VOOR DALING STAATSSCHULD

| dagblad de west | Door: Redactie

De jaarinflatie voor 2023 kwam volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek  neer op 32,6%. Ten opzichte van november daalde de inflatie verder als gevolg van dalende pompprijzen en wisselkoersen voor vreemde valuta. De maandinflatie in december bedroeg 0,1 procent.

De stijging in nutstarieven met circa 2,4 procent werd gecompenseerd met een daling in transport – voornamelijk brandstof – met 3,7 procent. De gemiddelde 12-maandse inflatie kwam neer op 51,6 procent in december. De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) stelt in de 8e editie van het SEOB-bulletin, dat de wisselkoersen voor vreemde valuta verder daalden in december.

Basisgeldhoeveelheid 

“Ten opzichte van november stond

de USD/SRD wisselkoers bijna 2 procent lager. De groei van geldaggregaten is ook in toom. De basisgeldhoeveelheid (M0) viel per ultimo 2023 significant lager uit dan het maximum overeengekomen met het IMF. Echter is een afremming van de kredietverlening evident.

De aanhoudende koersdaling, als gevolg van de werking van het flexibele wisselkoerssysteem, brengt zowel voordelen als ook risico’s met zich mee. De overheid verliest bijvoorbeeld inkomsten (uitgedrukt in SRD) bij een dalende wisselkoers”, aldus de SEOB. Verder stelt de SEOB, dat voor de lokale exportsector een dalende wisselkoers een verslechtering van de concurrentiepositie kan betekenen.

“Koersdalingen kunnen echter gunstig uitvallen voor aflossingen

van de buitenlandse staatsschuld. Ook zorgt een dalende wisselkoers voor een toename in de koopkracht van de consument. Prijzen van huur uitgedrukt in SRD, vallen lager uit. Ook kan deze enige prijsdaling teweegbrengen bij goederen die meteen gekoppeld zijn aan een vreemde valuta, zoals luxe importgoederen”, aldus de SEOB.

“De bruto internationale reserves – inclusief de reserves van commerciële banken – stegen per december 2023 met circa USD 200 miljoen naar een totaal van USD 1,35 miljard. De toename van de reserves is toe te schrijven aan trekkingen op bestaande leningen alsook de uitkering van de tranche van het IMF na de 3e review. De internationale reserves weerspiegelden een importdekking van ongeveer 7,5 maanden”, benadrukt de SEOB.

Bankensector minder winstgevend

De SEOB haalt ook aan, dat de gemiddelde rentes op deposito’s substantieel in oktober en november van het vorige jaar zijn gestegen. “De rentes op termijndeposito’s van 3 en 6 maanden stonden tegen de 30 procent. De gemiddelde leenrentes bleven min of meer op hetzelfde niveau in november 2023.” De SEOB verwacht dat de stijging in leenrentes zal aanhouden in de komende maanden. “Hoge leenrentes kunnen echter uitdagingen voor de economische bedrijvigheid met zich meebrengen.

Vooral voor het klein- en middenbedrijf (MKB) zijn de hoge rentekosten ontmoedigend. De winstgevendheid binnen de bankensector verslechterde in oktober 2023 ten opzichte van dezelfde maand in 2022. De winstgevendheid gemeten aan de hand van het rendement op activa (ROA), daalde van 2,7 procent naar 2,2 procent in voornoemde periode. De kwaliteit van activa verbeterde”, aldus de SEOB.

“Niet-presenterende leningen (NPLs) daalden licht naar 14 procent in oktober 2023. Het doorvoeren van de instructies van de beoordeling van activa (AQR), alsook een nieuw bestuurskader voor staatsbanken, zal moeten bijdragen aan het verstevigen van de soliditeit van de bankensector.”

Ontwikkeling in de staatsschuld 

“De schuldquote – de staatsschuld in procenten van het bbp – daalde in november licht naar 139,7 procent volgens de wettelijke definitie. Per november daalde, wegens een wisselkoerseffect, de buitenlandse schuld uitgedrukt in lokale valuta naar SRD 98,8 miljard, terwijl de binnenlandse schuld verder daalde, naar SRD 26,2 miljard. Er werd vordering geboekt op het gebied van de schuldherschikking. Een technisch principeakkoord werd bereikt met de Exim Bank of China”, aldus de SEOB.

| dagblad de west | Door: Redactie