• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VIJFDE EVALUATIEMISSIE IMF-HERSTELPROGRAMMA

| dagblad de west | Door: Redactie

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft aangegeven, dat de staatsschuld de afgelopen drie jaar in nominale waarde is gestegen van SRD 29,2 miljard naar SRD 125 miljard, dat is ongeveer een stijging van 330 procent. De reële schuld is met 15 procent gedaald van USD  3.9 miljard naar 3.3 miljard.

Vanwege de sterke stijging van de wisselkoers, die tussen juli 2020 en november 2023 gestegen is met ongeveer 403 procent,  is de nominale waarde van de staatsschuld in SRD toegenomen met als gevolg  toenemende inflatie.

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, had verklaard dat de staatsschuld was toegenomen met SRD

80 miljard. Dit klopt volgens Raghoebarsing niet. Wanneer het in reële termen bekeken wordt, is de schuld juist gedaald, het is slechts de inflatie die een vertekend beeld geeft en de aanpassing van de Wet op de Staatsschuld die invloed heeft gehad op haar toename, aldus Raghoebarsing.

Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar namens Suriname bij het IMF, heeft in het radioprogramma ABC-aktueel onthuld, dat er momenteel een missie van het IMF in Suriname is. Het gaat hierbij om de reguliere evaluatiemissie.

Suriname gaat nu naar de vijfde evaluatie van het herstelprogramma. De missie is gewoonlijk tweeledig, en bestaat uit een technisch gedeelte en vervolgens

een beleidsmissie, waarbij er gesprekken worden gevoerd met beleidsmakers, ministers, directieleden van ministeries, overheidsinstanties en de Centrale Bank van Suriname.

Volgende week vindt de beleidsmissie plaats, waarbij partijen zullen komen tot een Staf Level Agreement en wanneer die rond is, kan de regering beginnen met de uitvoering van zaken die zijn afgesproken. Eckhorst benadrukte dat de vijfde missie voor eind maart moet zijn afgerond.

‘’De verwachtingen zijn positief’’, stelde Eckhorst. ‘’De inflatie was voorheen 60 procent en nu staan wij op 30 procent, dus die is best aan het dalen. Het streven is om de inflatie eind van het jaar, rond de 15 procent te krijgen. Als de inflatie en wisselkoers gaan stabiliseren, kan de samenleving wat verlichting verwachten  voor wat betreft de koopkracht. De wisselkoers is ook al een half jaar stabiel, en dit vloeit voort uit strak monetair en financieel beleid van de overheid”, aldus Eckhorst.

| dagblad de west | Door: Redactie