• woensdag 08 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TERREIN ECONOMISCHE ZAKEN IN NICKERIE AANGEVRAAGD DOOR EEN ONDERNEMER

| dagblad de west | Door: Redactie

Op zondag 29 januari 2022 keek ik naar het RTV televisieprogramma ‘Apna  apna Khayal’, dat elke zondag uitgezonden wordt via het televisiestation RASONIC. Burgers (opbellers) van Nickerie hebben afgelopen zondag 30 januari 2022, allerlei vragen gesteld aan de presentator van dat programma.
 

De naam van de ondernemer werd ook genoemd in dit programma die dit terrein, dat gelegen is aan de linkeroever van de Nickerierivier (naast de zaagmolen van een zekere meneer Hira, te Voorland Waldeck) heeft aangevraagd.

De ondernemer Imro Manglie heeft terstond (tijdens het programma) gereageerd op de opbellers en in grote lijnen heeft hij het volgende gezegd: ”Elke

Surinamer mag een stuk domeinland aanvragen via de districtscommissaris en het is de regering die domeingronden toewijst aan burgers.’’ Manglie heeft dit terrein via de districtscommissaris van Nickerie aangevraagd en heeft ook aangehaald, dat hij op dit terrein economische activiteiten gaat ontplooien en terecht heeft de ondernemer aangehaald, dat elke burger die de Surinaamse nationaliteit bezit, een stuk domeingrond mag aanvragen. Dit terrein ligt op geen 300 meter verwijderd van het bekende Hotel Dorien. Dit terrein behoort al meer dan 70 jaar toe aan het ministerie van Economische Zaken. Er is ook een heel grote loods op het terrein waar
in het verleden padie van landbouwers werd opgeslagen. Die loods heeft ook in het verleden gediend als verkooppunt van CIS-goederen. Er staat ook een kantoor van Economische Zaken op dit terrein. De Nickerianen noemen dit terrein ook wel het Loemboeng-terrein.

Minister Walden van Economische Zaken moet waken over dit terrein

De minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, moet  ervoor zorgen dat dit terrein van circa 3.000 m² in de boezem van de staat blijft. De minister van Economische Zaken moet weten dat er grote economische ontwikkelingen in Nickerie op komst zijn: de brug over de Corantijnrivier komt heel gauw; president Chandrikapersad Santokhi is hard bezig het vliegveld van Nickerie zo snel mogelijk uit te breiden en vanuit Nickerie zullen er vluchten uitgevoerd worden naar het Caraibisch gebied; het rijstareaal zal ook door deze regering binnen enkele jaren uitgebreid worden tot ruim 40.000 ha inzaai per seizoen; de aardolie- en de gaswinning is ook op komst en die ontwikkelingen zullen het district Nickerie veel goed doen; de bauxietwinning in het Bakhysgebergte in Nickerie zal in de toekomst ook een rol gaan spelen; die is nog niet van de baan. De pompgemalen van Wageningen worden door het ministerie van LVV goed aangepakt en de rijstbouw in Wageningen gaat weer floreren. De weinige domeingronden of terreinen die ministeries nog hebben, moeten goed beschermd worden, waardoor de staat mogelijkheden heeft om zelf economische activiteiten te ontplooien en dus geen terreinen die gratis zijn uitgegeven, weer van dezelfde ondernemers moet opkopen. Wij denken bijvoorbeeld aan het voorval van Longmay, waar de toenmalige president-commissaris van de EBS, een terrein gratis heeft uitgegeven aan een burger te Longmay en later werd hetzelfde terrein opnieuw door de EBS opgekocht om activiteiten te ontplooien.

Lessen leren  uit het verleden

Ik wil de huidige districtscommissaris van Nickerie in herinnering brengen om weloverwogen advies uit te brengen van terreinen die in de boezem van de staat zijn of terreinen van ministeries of terreinen die zodanig gelegen zijn waar de staat in de toekomst economische activiteiten kan ontplooien.

Een voorbeeld van grondaanvraag in 2002 uit Nickerie

De toenmalige districtscommissaris van Nickerie, de heer Hardeo Ramadhin (2001-2004), wil slechts een voorbeeld aanhalen. De districtscommissaris heeft een eed/belofte afgelegd bij de president van de Republiek Suriname. Hij heeft gezworen om voor de belangen van het land op te komen. Het is niet mijn bedoeling om wie dan ook in dit artikel onaangenaam te zijn.

In 2002 (de maand ben ik vergeten) werd ik door een bekende ondernemer in Nickerie opgebeld (wij beiden zijn van de Mandjah Veiraweg). Hij zei het volgende: “Neef, de president heeft gevraagd of u zo snel mogelijk advies kunt uitbrengen voor een stuk domeinland dat door mij (de ondernemer ) aangevraagd zal worden. De stukken (aanvraag) breng ik straks voor de commissaris.’’ Elke burger in Nickerie weet dat deze ondernemer in Nickerie bekend staat als de kleermaker van de president. Het terrein dat door deze ondernemer werd aangevraagd, was het terrein dat gelegen was tussen de SMS-steiger van Nickerie en het pompgemaal. Het terrein was ongeveer 3.000 m². De ondernemer zou ook economische activiteiten ontplooien op dit terrein. Ik heb een negatief advies gegeven en als argument heb ik gebruikt dat bij uitbreiding van de SMS-steiger, dit terrein ter beschikking moet blijven van de SMS.

De ondernemer was zeer boos op de districtscommissaris, maar hij heeft dat advies (stukken) meegenomen naar Paramaribo en wat niet gebruikelijk is bij grondaanvraag, is dat ik twee dagen daarna door de toenmalige directeur, drs. Desie v E., werd opgebeld en hij vroeg mij het volgende: ”Commissaris, de minister vraagt aan u dit advies van de ondernemers kunt verzachten.’’ Mijn antwoord aan de directeur was kort en bondig, ik zei onder andere het volgende: ‘’Wij hebben samen strijd geleverd om de regering Wijdenbosch/Radhakishun in 2000 naar huis te sturen. Dankzij de politieke zege van het Nieuw-Front op 25 mei 2000 bent u directeur, uw baas is minister en Hardeo is districtscommissaris geworden.” De ondernemer heeft dat terrein niet gehad en dit terrein ligt nog steeds naast de SMS-steiger. Ik ben zeer trots op de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen en de president van Suriname, dat zij de zaak niet op de spits hebben gedreven om de ‘kleermaker’ blij te maken. Ruim 20 jaar praat de ondernemer niet meer tot de ex-districtscommissaris. Ik roep de president op om zuinig te zijn met gronden die langs de rivieren liggen.

De ex-districtscommissaris van Nickerie, de heer Hardeo Ramadhin

| dagblad de west | Door: Redactie