• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME KRIJGT SCORE VAN 40 OP CORRUPTION INDEX 2023

| dagblad de west | Door: Redactie

De Corruption Perceptions Index (CPI) is de meest gebruikte mondiale corruptie-ranglijst ter wereld. Het CPI meet hoe corrupt de publieke sector van elk land wordt gezien, volgens deskundigen en zakenmensen. Op deze lijst heeft Suriname een score van 40 behaald en vertoont vanaf 2020 een stijgende trend.

Volgens CPI 2023 is er sprake van een mondiale achteruitgang op het gebied van gerechtigheid en de rechtsstaat sinds 2016. De opkomst van autoritarisme in sommige landen draagt bij aan deze trend, zelfs in democratische landen. Het politieke spectrum heeft ondermijnende rechtssystemen, beperkte burgerlijke vrijheden en baseerde zich op niet-democratische strategieën om recente uitdagingen

aan te pakken, inclusief de Covid-19-pandemie.

Tegen deze achtergrond, laat de CPI dit jaar zien dat slechts 28 van de 180 landen gemeten aan de hand van deze index, hun corruptieniveaus hebben verbeterd in de afgelopen twaalf jaar, en 34 landen zijn achteruit gegaan. Ondanks de geboekte vooruitgang over de hele wereld in het criminaliseren van corruptie en de vestiging van gespecialiseerde instellingen om corruptie aan te pakken, is het niveau van corruptie op mondiaal niveau blijven bestaan.

Aanhoudende onderfinanciering 

Dit is nauwelijks verrassend gezien de chronische zwakke punten van rechtssystemen die bedoeld zijn om te detecteren, onderzoeken, vervolgen en berechten in gevallen

van corruptie. Een reden hiervoor is de aanhoudende onder financiering van de rechterlijke macht en de politie en andere justitiële instellingen.

Dit gecombineerd met onvoldoende niveaus van onafhankelijkheid van andere takken van de overheid, betekent dat corruptie vaak ongestraft blijft. Dit zorgt voor uitgebreide prikkels van straffeloosheid, hetgeen nog meer wangedrag op alle niveaus creëert.

Dit gedrag varieert van omkoping tot verduistering van de grootse corruptie, daardoor volgt misbruik van macht op hoog niveau. De ernstige maatschappelijke schade die wordt aangericht door grootschalige corruptie maakt het een kwestie van internationaal belang.

Grote corruptieplegers profiteren te vaak van straffeloosheid, als gevolg van binnenlandse rechtssystemen die hen niet kunnen of willen vervolgen. Dit komt omdat gevangenneming, inmenging of het ontbreken daarvan bevoegdheden, middelen en capaciteit verstoort.

Degenen die macht misbruiken, ontsnappen deze verantwoordelijkheid en de wijdverspreide schade aan slachtoffers blijft onherstelbaar.

Gerechtigheid 

De strijd voor gerechtigheid en de strijd tegen corruptie gaan volgens de CPI hand in hand, waar het rechtssysteem niet in staat is de rechtsstaat te handhaven, gedijt corruptie. Op hetzelfde moment, waar corruptie de norm is dat toegang tot de rechter vaak het geval is belemmerd voor de meest kwetsbaren, en rechtsinstellingen kunnen deze ook zijn gevangen door politiek, economisch of speciale belangengroepen.

In de meest extreme gevallen: patronage en cliëntelistische netwerken, vele overstijgen de nationale grenzen, en ook hun invloed kan worden aangewend om straffeloosheid te creëren. Dit wordt vaak door juridische manipulatieprocessen beïnvloed, waarbij wordt aangedrongen op het selectief handhaven en zelfs veranderen van wetten om ervoor te zorgen dat ze in lijn zijn met hun belangen.

Wanneer gerechtigheid kan worden gekocht, moeten anderen de last van onrecht dragen. Slachtoffers van corruptie wordt geen verhaal geboden voor de schade die hen is aangedaan en het vermogen van de overheid om te vechten tegen criminaliteit wordt aanzienlijk belemmerd. Vandaar dat pogingen om de onafhankelijkheid, transparantie en effectiviteit van rechtssystemen te garanderen, een investering zijn in mensenrechten en een corruptievrije wereld. Tegelijkertijd zijn anti-corruptie-interventies van cruciaal belang in de wereldwijde zoektocht naar gerechtigheid.

| dagblad de west | Door: Redactie