• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Strijd tussen Bad Boys en Tjauw Min Boys

| dagblad suriname | Door: Redactie

Tijdens de actie die wordt gevoerd door de gezamenlijke vakbonden zijn opmerkelijke uitspraken gedaan die wel consequenties kunnen hebben voor het functioneren van de organisatie in de toekomst. Zo vindt men dat Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) verraad pleegt tegenover de werkers en worden in de wandelgangen de Tjauw Min boys genoemd. Een uitleg vanaf straatniveau geeft aan dat deze uitdrukking voor personen of groepen is die zoet worden gehouden door derden met een Tjauw Min.

Ravaksur is het overkoepelende orgaan van vakbonden in Suriname, opgericht in 1993 als een platform voor dialoog en samenwerking tussen de verschillende vakcentrales om

de belangen van werknemers in Suriname beter te kunnen behartigen. Enkele voormannen van de gezamenlijke bonden, ook wel “the Bad Boys” genoemd, hebben in hun eigen bewoordingen aangegeven dat Ravaksur geen bestaansrecht meer heeft.

De uitdrukking “bad boys” komt uit het Engels en duidt op jongens of mannen die rebels of onconventioneel gedrag vertonen en een stoere of gewaagde houding of imago hebben. In de populaire cultuur werd de term breed bekend door de gelijknamige film “Bad Boys” uit 1995.

De gezamenlijke vakbonden, waaronder kopstukken die bij het aantreden van de huidige regering protesteerden, zagen hun vroegere acties falen. Nu hun eisen

veranderd zijn en een algemeen belang dienen, zoals het opheffen van BTW op benzine, ontvangt de groep meer sympathie.

Het is noemenswaardig dat een deel van de vakbonden binnen Ravaksur, waaronder C-47, de organisatie in een ander verband overbodig vindt. Ze hebben de uitspraken van kopstukken uit de groep niet gecorrigeerd, wat impliceert dat ze het ermee eens zijn. Als C-47 het oneens is met de werkwijze en/of het resultaatgerichte tempo, zou het moeten uittreden uit Ravaksur. Ze kunnen niet voor twee teams tegelijk spelen. Ze moeten een keuze maken tussen de Bad Boys en de Tjauw Min Boys.

Brunswijk belooft problemen op te lossen

De gezamenlijke vakbonden hebben ook geprotesteerd bij het kantoor van waarnemend president Ronnie Brunswijk. Hij heeft beloofd dat hij de problemen zal oplossen, maar dat gaat niet vanzelf en hij zal deze belofte waarschijnlijk niet kunnen waarmaken, net als eerder met de valutakoers.

ABOP kan niet zonder VHP

Afschaffing van de BTW zou volgens de minister van Financiën financiële gevolgen hebben voor de staatsinkomsten, en de president heeft voor zijn vertrek naar Saoedi-Arabië gezegd, dat het niet zal lukken. Wil men toch doordrukken, dan zou de BTW-wet gewijzigd moeten worden, wat ABOP met haar 10 zetels niet alleen kan. Ze heeft daarvoor de 20 zetels van de VHP nodig. Politieke druk kan uitgeoefend worden als ABOP bepaalt dat ze aan geen enkele DNA-vergadering meer meewerkt.

Schoolsluitingen duren te lang

Er zijn nog geen formele stakingen aangekondigd door de vakbonden en mensen komen op eigen initiatief naar bijeenkomsten. De FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) heeft echter al haar scholen gesloten gehouden sinds donderdag 9 november, wat het dagelijks leven van veel gezinnen verstoort, aangezien zij oplossingen moeten vinden voor bijvoorbeeld de opvang van hun kinderen.

Er zijn signalen van leerkrachten dat de schoolsluitingen te lang duren terwijl er geen conflict is tussen werkgevers en werknemers. Ouders merken op, dat ook de kinderen het thuiszitten beu zijn en willen weten wanneer de school weer begint, aangezien school niet alleen voor educatie is, maar ook voor interactie met leeftijdsgenoten.

Of de Tjauw Min boys zich zullen voegen bij de Bad Boys is ook niet vanzelfsprekend, aangezien binnen beide groepen individuen zijn die hun eigen politieke belangen hebben.

Organisatorisch gezien zullen de acties van de gezamenlijke vakbonden die nu op vrijwillige basis worden gevoerd en al een week aan de gang zijn, het momentum verliezen als er geen versterking komt. Mensen zullen afstand  nemen zonder groei of grotere acties met een mogelijk resultaat in het vooruitzicht te zien.

Daarom zijn soortgelijke acties in het verleden mislukt, mede doordat mensen binnen de groep gezag en respect moeten afdwingen bij twijfelaars. In het verleden is ook gebleken, dat de regering strategisch alle acties heeft overwonnen die slechts een politiek doel hadden. Een onder druk staande regering zal uiteindelijk toegeven, waardoor de actie op een dood punt uitkomt.

| dagblad suriname | Door: Redactie