• woensdag 08 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SPSB KOCHT WONING HOEFDRAAD VAN USD 600.000

| dagblad de west | Door: Redactie

HOEFIE BOEFIE

In de rechtszaal was het vorige week weer spannend, want de strafzaak met betrekking tot de malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), stond wederom op de rol. Er werd tijdens deze zitting nog een bijzondere onthulling gedaan, namelijk dat de woning van de gewezen voortvluchtige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, door de SPSB was betaald.

Het bedrag van USD 600.000 dat als lening werd gegeven aan de ex-minister, werd ten eerste als leensom verstrekt aan hem zonder dat hij ooit een dekking voor deze lening heeft gegeven. Het verstrekte krediet aan Hoefdraad werd vervolgens afgeboekt ten laste van de eigen

middelen van de SPSB. Keerpunt was niet verrast, want dit is gewoon weer het bewijs hoeveel deze regeerders onder de NDP hebben gejat.

Wat een constructie, zullen wij zeggen en daarnaast plaatsen wij dit op zijn zachtst onder de noemer ‘enorme boevenstreek’, want het is niet normaal om zo een transactie te kunnen afboeken, alsof er niets aan de hand is. Zonder meer stond Hoefdraad, volgens de inrichting door hem gekozen, zowel vanuit staatsrechtelijk oogpunt als vanuit vertegenwoordiger van de Staat Suriname als aandeelhouder, in een gezagsrelatie tot de toenmalige directie van SPSB.

Een strafvorderlijk bijkomend verwijt van misbruik van bevoegdheden kan

dus aan meerdere functionarissen gemaakt worden. In de editie van oktober 2016 publiceerde Parbode een uitgebreid artikel over de riante villa van Hoefdraad die maar liefst USD 650.000 had gekost: ‘Vier slaapkamers, twee badkamers, een keuken met granieten aanrechtbladen en aparte wijnkoeler, een riant privéresort met zwembad en zespersoons jacuzzi, een aanpalend gastenverblijf met nog eens twee appartementen en aparte badkamers, een buitenkeuken met bar en grill en als klap op de vuurpijl een volledig ingerichte fitnessruimte.’

Meerdere onafhankelijke bronnen hadden toen aan Parbode bevestigd, dat Hoefdraad de eigenaar van het pand was. De villa was aan Hoefdraad verkocht door de originele eigenaren, die naar het buitenland waren verhuisd. De makelaar vroeg voor de luxe woning USD 650.000 (dat kwam in 2016 omgerekend op een slordige SRD 4,5 miljoen neer). Het huis had een oppervlakte van 700 vierkante meter op een perceel van maar liefst 3.450 vierkante meter, inclusief zwembad. Hoefdraad had via zijn advocaat gereageerd en beweerde toen, dat hij minder had betaald dan de vraagprijs.

Hoefdraad had daarbij ook laten vermelden, dat hij het woonhuis als privépersoon had gekocht en de hypotheek moest aflossen met het pensioen dat hij heeft bijeengespaard door ‘achttien jaar lang in het buitenland te werken’. Nu komt de aap uit de mouw want de rechter heeft vorige week alle kaarten op tafel gelegd tijdens de rechtszaak waar de ex-SPSB- directeur Ginmardo Kromosoeto moest verklaren, hoe dit allemaal is gebeurd, terwijl hij de leiding had.

Zo zijn er meer van dit soort transacties gepleegd bij de SPSB in de periode dat Kromosoeto directeur was en dat is ronduit schandalig. Het Hof van Justitie heeft in december 2021, de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM), veroordeeld. Daarbij is ook de vordering strafrechtelijk financieel onderzoek toegewezen, die inhoudt dat het OM onderzoek moet doen naar al het wederrechtelijk verkregen vermogen dat nationaal en buiten Suriname door of namens Hoefdraad is terechtgekomen, zodat beslagneming kan volgen en vervolgens de gerechtelijke confiscatie.

Naar verluidt kan de overheid als gevolg van dit vonnis, beslag leggen op alle bezittingen van Hoefdraad en overgaan tot openbare verkoop en verdere uitwinning. Voorts vernamen wij, dat de staat eerder beslag had gelegd op alle voertuigen van de ex-bewindsman en toen ook is overgegaan tot het confisqueren van de luxe villa te Clevia, waarin Hoefdraad verbleef.

Heden ten dage ziet deze villa er zeer verwaarloosd uit, want er groeit behoorlijk wat wied rondom het pand en over het onderhoud kunnen wij niet praten. Wel zie je dat er wagens met blauwe nummerplaten op het terrein staan geparkeerd, waarschijnlijk wordt het pand gebruikt, maar niemand die wat doet aan onderhoud. Een zeer triest tafereel voor een pand dat zoveel geld heeft gekost, betaald door de SPSB. Wij vragen ons af waarom het pand niet doorverkocht wordt, zodat de bank tenminste een deel van het geld kan terugvorderen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie