• donderdag 09 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING NIET ENTHOUSIAST OVER DIEPWATERHAVEN BIJ NICKERIE

| united news | Door: Redactie

NV Havenbeheer Suriname (HBS) en de Amerikaanse Phoenix Development Holding Company LLC (PDC) maken in november vorig jaar bekend dat PDC minimaal 2,2 miljard US dollar wil uittrekken voor de aanleg van een diepwaterhaven in Suriname.

Je zou denken dat de regering deze mega-investering zou toejuichen en het project van de daken zou schreeuwen, zeker omdat het ook een geweldige ontwikkeling zou zijn met het oog op de toekomstige olie-exploratie voor de kust. Maar op Abop-minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) na, zijn ze allemaal opvallend stil gebleven.

Havenbeheer-directeur Andreas Talea en PDC-directeur Walter Teter gaven op 9 december

een persconferentie om het enkele weken eerder via een schriftelijke bekendmaking aangekondigde project toe te lichten. De haven moet komen bij Nickerie, langs de kust in een bocht van de Nickerierivier. De locatie ligt ter hoogte van de voormalige Post Rotterdam, de onder water gelopen vroegere hoofdplaats van het district.

De haven past helemaal in het plaatje dat de regering voor ogen heeft, nu Suriname in de toekomst op grote schaal olie en gas uit de zeebodem gepompt gaan worden. Niet alleen Suriname zal baat bij de haven hebben, ook buurland Guyana, waar de olie-en gasexploratie al volop op gang is

gekomen, kan ervan profiteren. De diepwaterhaven, die de grootste schepen ter wereld zou moeten kunnen ontvangen, moet op termijn uitgroeien tot een havenplatform en economische zone.

In eerste aanleg zal circa 2,2 miljard dollar worden geïnvesteerd om het project van de grond te krijgen. PDC verwacht in de toekomst zelfs tot ruim 6 miljard dollar te zullen investeren en drieduizend mensen werk te kunnen verschaffen. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een jubelstemming binnen de regering. Het zou eigenlijk omarmd moeten worden, zeker na de zeperd van de schijnbaar geflopte Deens investering van HPSG. Maar op Jubithana na hebben de verantwoordelijke ministers, met name Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking) en Armand Achaibersing Financiën en Planning, nog helemaal niets gezegd over deze investering.

Dat dit niet wordt gedaan heeft naar verluidt deels te maken met eerdere toezeggingen van president Chandrikapersad Santokhi voor ondersteuning van een soortgelijk project in buurland Guyana. Daar kondigde president Irfaan Ali eind vorig jaar aan dat investeerders uit de Verenigde Arabische Emiraten ook een diepzeehaven in Guyana willen aanleggen. En die investeerders zijn niet de eerste de beste: het gaat om Abu Dhabi Ports uit Dubai, eigenaar van de snelgroeiende Khalifa Port in het emiraat, een van de meest succesvolle en snelgroeiende havens van die regio. Ze hebben onlangs het buurland bezocht en een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Ali zei dat hij voor dit project kan rekenen op de steun Suriname, Brazilië en Frans-Guyana.

Maar er speelt nog meer, zo valt in de politieke wandelgangen te beluisteren, nog los van het feit dat de regering nog steeds niet in kaart heeft gebracht wat er in de toekomst allemaal nodig is om de olie-industrie te faciliteren. 

De grootste partij binnen de coalitie, de VHP van Santokhi, zit helemaal niet te wachten op een mogelijk succesvol project van een staatsonderneming die wordt geleid door Abop-exponenten als Jubithana en Talea. Zeker niet na het, vooral voor VHP-ministers, beschamende debacle rond het Deense HPSG.

En dus is het de vraag of de diepwaterhaven nabij Nickerie er ooit zal komen of dat het een nieuw luchtkasteel is en blijft.

ANALYSE|ARMAND SNIJDERS

| united news | Door: Redactie