• zaterdag 27 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NCCR: grote brandhaarden Wageningen onder controle

| keynews.sr | Door: Redactie

Net bij de inslag naar Wageningen ligt Bombay, een verlaten stuk grond, waar de bosbranden aan het woeden zijn. Daar staan ook de manschappen van NCCR gestationeerd.

Jerry Slijngaard, coördinator van NCCR, zegt dat de grote brandhaarden onder controle zijn, maar je ziet van tijd tot tijd wel dikke witte rook opwaaien.

“Het is voor nu onder controle, via luchtfoto’s gemaakt door Suriname Sky Farmers en ook met satellietbeelden hebben we een beeld hoe het vuur loopt. De dammen die zijn opgetrokken hebben wat geholpen”, zegt Slijngaard die met zijn manschappen in overleg was.

Er wordt met man en macht gewerkt om de

bosbranden onder controle te hebben. Graafmachines en speciale zwamp graafmachines zijn ingezet om nu sleuven te graven. De mogelijkheid om het gebied dat nu in brand staat onder water te zetten, is besproken. “We zijn bezig met de voorbereidingswerkzaamheden om het gebied onder water te zetten.

Er zijn al enkele pompen, maar het is een hele operatie die enkele dagen kan duren”, merkt de NCCR-coördinator op. Het is volgens de kaarten en foto’s van NCCR een vrij groot gebied dat in brand staat. Behalve de grote branden zijn er ook enkele kleine hier en daar verspreid. Ook die houdt de brandweer in de

gaten zodat die niet groot worden.

In de Nationale Assemblee is Wageningen ook ter discussie gebracht. Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf toen ook aan dat er mogelijkheden tot evacuatie van het gebied worden besproken, echter is dat volgens Slijngaard nog niet nodig. Ook de bewoners van Wageningen staan daar niet om te springen.

Juffrouw Jennifer van Wageningen zegt dat vele mensen niet de middelen hebben om te evacueren en ook nog andere verantwoordelijkheden hebben. “Je hebt mensen met dieren en kippen. Moeten die dan ook geëvacueerd worden?” stelt ze.

Er wordt vooral kritiek geleverd over het feit dat NCCR niet sneller aanpakt en dat er ook sneller gevraagd moet worden om buitenlandse hulp. “Er zijn reeds aftastende gesprekken geweest met Guyana, die staan al klaar om te helpen”, zegt Slijngaard. Wanneer buitenlandse hulp precies ingezet zal worden kon hij niet duidelijk aangeven.

| keynews.sr | Door: Redactie