• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HEEFT DE REGERING BOUTERSE EEN DEAL AANGEBODEN OM HEM UIT DE GEVANGENIS TE HOUDEN?

| united news | Door: Redactie

In Suriname is de spanning hoog opgelopen na het uitgesproken vonnis in het 8-decemberstrafproces. De rechter heeft ex-president en ex-legerbevelhebber Desi Bouterse en vier andere verdachten veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in de decembermoorden.

President Chan Santokhi heeft in een verklaring benadrukt dat de regering geen primaire rol heeft bij de executie van het vonnis. De bevoegdheid ligt bij het Openbaar Ministerie (OM), dat de tenuitvoerlegging ter hand zal nemen. Santokhi is tot op heden niet geïnformeerd door het OM over enig verzoek tot gratie door de veroordeelden. De regering zal niet ingaan op speculaties of publieke uitspraken

hieromtrent via de media.

Ondertussen heeft de regering volgens Bouterse de veroordeelden een “zachte landing” aangeboden. Er is contact tussen de hoogste leiding van het land en de veroordeelden. Wat precies die zachte landing inhoudt, is niet bekend.

Bouterse zelf praat van rust en riep de samenleving op zich zodanig op te stellen in het belang van het land. In een radio-interview zei hij dat hij zich focust op de rust en dat het niet correct is om in deze fase ongenuanceerde uitspraken te doen.

Bouterse zei als probleem te hebben dat de huidige regering onder alle omstandigheden de voormalige kolonisator Nederland wil

beschermen.

“Laten we in conclaaf gaan en de vinger leggen waar de pijn zit dan komen we eruit”, aldus de voormalige president.

Morgen verloopt de periode voor het kunnen aanvragen van gratie bij de president. Bouterse zegt dat zijn raadsman bezig is met de zaak door tussenkomst van liaisons. Hij merkte op, dat voorkomen moet worden dat er chaos ontstaat in het land. Er worden voorstellen gedaan en die worden overwogen.

De verklaring van president Santokhi is een voorbeeld van hoe een regering de verantwoordelijkheid voor een moeilijke beslissing van zich kan afschuiven. Door de bevoegdheid voor de executie van het 8-decembervonnis bij het OM te leggen, door geen invloed uit te oefenen op de beslissing over gratie, door de druk op de regering te verminderen en door de indruk te wekken dat de regering zich aan de wet houdt, schijnt Santokhi de politieke risico’s van deze beslissing te minimaliseren.

Door Bouterse een deal aan te bieden, kan de regering voorkomen dat hij naar de gevangenis moet. Dit is een populaire maatregel onder een deel van de bevolking, die Bouterse nog steeds als een held wil zien, om onrust te voorkomen.

De situatie in Suriname is dus nog steeds onduidelijk. Bouterse zelf is nog niet duidelijk over zijn plannen. De komende dagen zullen bepalend zijn voor de toekomst van Suriname.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie