• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De aap met het pistool in de gezondheidszorg

| suriname herald | Door: Redactie

Het regent onderzoeken bij de Surinaamse staatsbedrijven. En uit de onderzoeken blijkt dat de aap met het pistool niet alleen bij de Centrale Bank van Suriname woont, maar ook familieleden heeft bij andere staatsbedrijven, bijvoorbeeld de SLM. De EBS hebben we gehad, toen was de boze Leo Brunswijk de ster. Deze week nog was minister Albert Jubithana met het SLM-dossier de ster! Een ware held, dapper en oprecht. 

Duidelijk is dat het minister Jubithana menens is om corruptie uit te roeien. En daarvoor verdient hij alle medewerking en steun van de president. Dit is baanbrekend, cultuur veranderend en vooral zoals er

geregeerd moet worden. No-nonsense! Het meest serieuze feit dat recent uit een onderzoek bij de SLM opduikt is dat er een braadpan voor US$ 16.000 gekocht is. De pan mocht maar US$ 1300 kosten. Wat de aap allemaal niet kan doen met een pistool in de hand.

Follow the money
De oplettende lezer en observeerder van Suriname die denkt dan meteen bij zichzelf, hoe zal het dan zijn bij het Academisch

Ziekenhuis Paramaribo in Suriname? Als een scalpel of een stent bijvoorbeeld 1000 euro zou mogen kosten, waarom moet het SZF (Staatsziekenfonds, die alle doorberekende kosten voor de Surinaamse patiënt moet betalen) dan een factuur van 2000 euro betalen. Wie o wie, verdient die 1000 euro? 

Dus, als bij het Streekziekenhuis Nickerie al onzuiverheden naar bovenkwamen, nu de zaak van de braadpan bij de SLM naar boven is gekomen, dan is de terechte vraag; hoe groot zullen de maffiapraktijken niet zijn bij andere Surinaamse staatsbedrijven, en dan in de gezondheidszorg? Hoe zit het met de monopolies in de gezondheidzorg op het invoeren van bepaalde medische spullen, wie o wie heeft deze monopolies? En hoeveel kost dit het Surinaams zorgsysteem? 

Hoeveel zou er bespaard kunnen worden door de monopolies per direct in kaart te brengen en te vernietigen? Het onderzoek om dit naar boven te krijgen, hoeft niet lang te duren en is heel eenvoudig: pak de facturen die worden gedeclareerd bij het SZF en ga na wie betaalt krijgt. Dan weet je meteen wie wel of niet verder onderzocht moet worden. Dus, alles begint met de vraag: pe a moni de? Dan follow the money. Geld is een wandelaar, het gaat van de ene plek naar de andere plek, onderzoeken betekent 99 procent van de tijd, follow the money!

Begin bij het AZP
En omdat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) toonaangevend is in Suriname, een leidende organisatie, zou een onderzoek bij het AZP veel kunnen blootleggen van hetgeen er fout is aan de Surinaamse gezondheidszorg. Alle scheefheden, maffiapraktijken, monopolies, verdienkliekjes die de interne rot in het gezondheidszorgsysteem belichamen en in stand houden, alles zal duidelijk worden, net als bij de SLM. 

Let op: organisaties bestaan niet zonder mensen, mensen maken een organisatie. Dus als het slecht gesteld is met de gezondheidszorg in Suriname dan betekent het dat de mensen die aan de leiding zijn geweest of nu aan de leiding zijn, de bron van deze virussen en infecties met zich meedragen, het zijn de mensen die de rot veroorzaken. Dit blijkt nu duidelijk bij de SLM en dit zal ook zo blijken in de gezondheidszorg. Immers, iemand geeft opdracht om een braadpan te kopen van 16.000, iemand tekent, iemand betaalt dan 16.000 euro aan weer iemand anders. Moeilijk is het niet. 

Hoe van corrupt naar een gezond systeem
Het zorgsysteem is net als alle andere staatssystemen, rot van binnen omdat het wild gegroeid is. Een moderne gezonde gezondheidszorg focust zich op de behoeften van de patiënt, de zieken. In Suriname wordt gezondheidszorg geboden vanuit de aanbodkant, niet vanuit de vraagkant. En dit creëert, omdat het vanuit de aanbodkant gebeurt, machtsposities, rijke eilandjes, rijke specialisten en rijke doctoren, terwijl de verplegers en de patiënten creperen omdat het schaarse geld weglekt in andere zakken. 

Velen verrijken zich in het rotte systeem ten koste van goede gezondheidszorg. Verplegers moeten keer op keer protesteren en meer salaris vragen omdat ze onderbetaalt hun Godswerk moeten blijven doen. Ik durf te stellen dat de verplegers riante salarisverhogingen kunnen krijgen als blijkt hoeveel geld er oneigenlijk weglekt naar monopolisten en andere knoeiers. 

Minister Ramadhin als laatste hoop
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid mocht ook even shinen, hij was ook even de ster toen er vijf succesvolle niertransplantatie plaatsvonden. Bravo, en blij voor alle nierpatiënten. Even leek het erop alsof alle problemen in de gezondheidszorg opgelost waren omdat er vijf nierpatiënten, na maanden wachten, eindelijk een nieuwe nier mochten ontvangen. Dit is een mijlpaal voor deze regering en minister Ramadhin heeft het uitstekend gedaan. 

En nu moet dezelfde minister doorpakken. Minister Ramadhin moet nu laten zien, net als minister Jubithana, dat hij de scheefheden en de corruptie in de gezondheidszorg aanpakt. Voordat Suriname voor eens en voor altijd de gezondheidszorg modern en anders gaat inrichten, is het van belang de rot uit het Surinaamse zorgsysteem te identificeren en dan voorgoed te elimineren door het anders, modern en transparant in te richten. Als je niet weet waar het lekt heeft het geen zin om het dak te willen repareren. Eerst de gaten in kaart brengen. 

Minister Ramadhin, maar ook de president van Suriname, moeten nu opdracht geven voor een gedegen doorlichting van het zorgsysteem. Net als minister Jubithana ligt nu de verantwoordelijkheid bij minister Ramadhin. Laat hij een moderne en niet-corrupte gezondheidszorg achter of blijft het spelletje doorgaan, en blijft het lapwerk, pappen en nathouden, camoufleren en een kliekje scalpels en braadpannen laten declareren voor geïnflatteerde prijzen? 

Minister Ramadhin, breek de oligopolies en de monopolies, waarvan u weet dat die bestaan en de corruptie en systeemrot in stand houdt. Sta aan de kant van de patiënten en de verplegers. Stel de Surinaamse gezondheidszorg open voor meer concurrentie, meer privé-initiatieven, en bewaak de kwaliteit, maar werk mee en niet tegen. Iedereen mag verdienen, maar de patiënt en de verplegers moeten op de eerste plaats komen. De specialisten, daar hoeft niet voor gezorgd te worden, die zorgen al goed voor zichzelf. 

Minister Ramadhin, president Chan Santokhi, maak een film van die aap met het pistool in de gezondheidszorg en plaats het op YouTube zodat iedereen die kan zien. 

Dr. Ashwin Ramcharan RO

DISCLAIMER

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.

Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie