• zaterdag 16 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’

Datum: 16 Jan 2021 | Bron: AD.nl | Door: Tobias den Hartog & Edwin van der Aa

Nederland blijft in lockdown tot zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.”

Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid)  zei te hopen dat ‘heel Nederland’ in de herfst gevaccineerd is. Er kan eerder dan verwacht begonnen worden met het vaccineren van verpleeghuispersoneel. 

Er is enige hoop dat basisscholen al eerder open kunnen, op 25 januari, zei premier Rutte. En er komt meer financiële verlichting voor ondernemers.  ,,We gaan samen naar de eindstreep. Er is met de vaccinatie licht aan het einde van de tunnel, maar we gaan elkaar helpen daar te komen.” 

Hij noemde het niettemin een zware boodschap dat de lockdown verlengd wordt. ,,Het is een tegenvaller. Zeker voor alle ondernemers. En voor alle gezinnen die onder druk staan als thuiskantoor. En voor de jongeren die hun sociale leven nog langer in de pauzestand moeten zetten.”

Toch baart de Britse mutatie van het virus het kabinet extra zorgen. ,,De beelden uit Londen zijn alarmerend en dat is nog zacht uitgedrukt.”

Volgens minister De Jonge kan deze variant van het virus zelfs ‘de overhand krijgen'.  In Dronten, Bunschoten en de Rotterdamse wijk Charlois gaan grootschalig coronatests worden gedaan. Inwoners die geen klachten hebben, kunnen zich ook laten testen. Gisteren werd dit ook al ingesteld voor de gemeente Lansingerland, omdat de Britse variant daar rondwaart.

Het kabinet gaat ook nog eens kijken naar of een avondklok toch geen nuttig middel is, begin volgende week moet hierover worden besloten. Het OMT gaat  dit nader bekijken. In dat geval zou niemand meer op straat mogen na 20.00 uur 's avonds. Rutte: ,,We weten dat het heel gevoelig ligt, maar inmiddels zijn we geconfronteerd met het feit dat de lockdown wel merkt, maar nog niet genoeg. En we hebben te maken met de Britse variant.”

 

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voorafgaand aan een persconferentie voor een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voorafgaand aan een persconferentie voor een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland. © ANP

Rutte: ,,Het is heel ingrijpend en niemand zit er op te wachten. Toch zeggen de deskundigen dat het een effectief middel is tegen thuisbezoek en groepsvorming, met name onder jongeren. We zullen het OMT-advies daarom serieus nemen.”

Rutte hield ook voor dat het aantal besmettingen nu al niet snel genoeg daalt. Wel was er vandaag een lichtpuntje. Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een dag gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen werden echter nog wel gemiddeld 7057 mensen per dag besmet.

Brits

Er gaat echter nog steeds veel onzekerheid uit van de Britse variant van het coronavirus dat in de regio Rotterdam post heeft gevat. Het kabinet wil daar nog nadere studie naar voordat het zou besluiten basisscholen te heropenen. Ook Rutte zei zich zorgen te maken om sociaal isolement en leerachterstanden. ,,Daarom willen we de scholen en de kinderopvang weer open, maar alleen als dat veilig kan.”

Voor middelbare scholen gaat overigens de 1,5 meter afstand-regel weer gelden.  Dat gaat dan op voor leerlingen die momenteel wél naar school gaan, zoals zij die praktijkonderwijs volgen en examenkandidaten.

Reizen

Rutte zei nog expliciet niet op reis te gaan naar het buitenland ‘tot en met maart'. ,,Elke reis naar het buitenland is een risico, dus ook voor uw omgeving.”

Wel trekt het kabinet de portemonnee voor ondernemers: de al lopende financiële pakketten worden uitgebreid. Nu al verwacht het kabinet zo’n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.

 

 

Datum: 16 Jan 2021 | Bron: AD.nl | Door: Tobias den Hartog & Edwin van der Aa