• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: Een pluimpje voor Assembleevoorzitter Bee

| starnieuws | Door: Redactie

Assembleevoorzitter Marinus Bee maandag tijdens de openbare vergadering. Hij stemt vóór de wijziging van de grondwet.

Voor een begrijpelijke menselijke fout, zijn zoveel vingers gericht geweest naar De Nationale Assemblee en haar voorzitter Marinus Bee. Hij heeft de wijziging van de Kiesregeling vrijdag in stemming gebracht en daarna moest de aanpassing van de Grondwet volgen. Een historisch moment
in De Nationale Assemblee is hysterisch geworden. Achteraf werd ontdekt dat twee keer voor de Kiesregeling is gestemd. Bij de tweede stemming is de wijziging van de grondwet niet genoemd. Niemand had op dat moment de vergissing geconstateerd. Zo opgelucht waren velen met de lang verwachte aanpassing van het kiesstelsel.

Heel Suriname en daarbuiten was er getuige van dat het kiessysteem van het land revolutionair is gewijzigd. Van een districtenstelsel gaan wij naar landelijke evenredigheid. Van de Atlantische Oceaan tot voorbij Kwamalasemutu en van oost tot west is één kiesdistrict, ook al kent het land tien districten. Het is niet

gemakkelijk geweest om dit traject - waar VHP-fractieleider Asis Gajadien als trekker samen met anderen bergen werk heeft verzet - tot een goed einde te brengen. Tot het laatste moment waren er nog heikele punten en spanning.

Wanneer er een menselijke fout wordt gemaakt, worden al de goede dingen die gedaan zijn vergeten. Het is een hels karwei geweest om vier van de vijf fracties op lijn te krijgen. De BEP is uit de boot gestapt, terwijl VHP, NDP en NPS elkaar uiteindelijk gevonden hadden. De ABOP had veel moeite met het loslaten van het districtenstelsel en wilde nog enkele zaken veilig stellen. Na lange tijd was NDP in vol ornaat - 16 zetels - aanwezig op de vergadering. De VHP had 19 van de 20 leden in de zaal: samen 35 en de NPS 3. Er waren 36 stemmen nodig om de wetswijziging aan te nemen. Na veel overleg achter gesloten deuren en via telefoonlijnen werd het glas geheven: 46 stemmen! 

In zo een situatie kan het gebeuren dat je alleen de vingers ziet die vóór stemmen, maar de woorden ontgaan je. Het is groot van Assembleevoorzitter Marinus Bee om de volle 100 procent verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het misgaan bij de stemming, waardoor overeenstemming was over de wijziging van de grondwet, maar niet de juiste woorden werden uitgesproken.

De buitenproportionele kritieken over iets dat weer makkelijk rechtgezet kon waren, zijn tekenend voor hoe hard het oordeel wordt geveld. En al de mensen die met stenen hebben gegooid, zaten ook te slapen toen er gestemd werd. Niemand, ook de critici die wakker moeten zijn en journalisten die niet moeten slapen, hadden niet door dat er verkeerd was gestemd. Het is De Nationale Assemblee zelf die de ontdekking heeft gedaan. En het is gisteren netjes gecorrigeerd. Een pluimpje voor Assembleevoorzitter Bee die niemand onder de bus heeft gegooid. Hij heeft als een leider de verantwoordelijkheid op zich genomen en heeft daarbij de ondersteuning gekregen van zijn leden! Een mooie afsluiting van een historische wijziging waarbij de stem van elke kiezer even zwaar weegt.

Nita Ramcharan

| starnieuws | Door: Redactie