• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zr.Ms. Pelikaan meert aan voor viering Onafhankelijkheidsdag

| de ware tijd | Door: Redactie

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Het Nederlandse marineschip Zr.Ms (Zijner Majesteits) Pelikaan, komend van Willemstad, Curaçao, is woensdag aangemeerd in de Jule Sedney Haven. De 31-kopppige bemanning, bestaande uit Nederlandse en Surinaamse militairen, neemt deel aan een groter peloton in het defilé op de 47e Onafhankelijkheidsdag van Suriname.

Met dit bezoek van het marineschip wordt de samenwerking tussen de defensies van beide landen geïntensiveerd. Drie Surinaamse militairen van de kustwacht nemen deel aan de Nederland-Surinaamse missie. Zij werden naar Curaçao gevlogen om vervolgens vanuit daar drieënhalve dag op het Zr.Ms Pelikaan naar Paramaribo te varen.

“Die symboliek willen we laten zien en laten horen.

We maken elkaar sterker en mooier”

Daar leerden de bemanningsleden van de landen erg veel van elkaar. Precies wat de bedoeling is van de intentieverklaring die beide ministers, Anna Bijleveld-Schouten en Krishna Mathoera, in 2021  ondertekenden. Er wordt samenwerking aangegaan op het vlak van opleiding, training en militair technisch. Dit deelt brigadegeneraal Jan Blacquiere mee. Hij is tevens directeur van de Internationale Militaire Samenwerking.

Er werden al muziekinstrumenten geschonken aan de militaire kapel, maar nu zal dit instrumentarium worden uitgebreid. “Muziek is een belangrijk element voor de krijgsmacht en de bevolking. Dat zul je zien tijdens het defilé. Eén instrument is al prachtig, maar voeg je meerdere toe vorm je een orkest. Die symboliek willen we laten zien en laten horen. We maken elkaar sterker en mooier”, aldus Blacquiere.

Netjes, schoon en functioneel

De commandant van Zr.Ms. Pelikaan, Marc Jereskes, stond de pers te woord aan boord. De journalisten mochten een kijkje nemen in de brug, het gedeelte van waaruit het schip bestuurd wordt, de kajuit waar de commandant slaapt, de kantine, de kombuis (de keuken), het ruim, het dek en ook de ultrakleine slaaphutten werden getoond. Het schip zag er netjes, schoon en functioneel uit.

De drie Surinaamse militairen die meedoen aan de samenwerkingsmissie om ervaring op te doen, varen zaterdag weer mee terug naar Curaçao. Ze zullen deelnemen aan een transportzending die het marineschip gaat uitvoeren. Eerste luitenant Imayro Sleur is uitbundig enthousiast over de samenwerking. “Het is zeer leerrijk. In de marine in Suriname varen we geen transit, dus niet van het ene land naar het andere.”

Sleur werkt nu op de brug. “Dit zijn de hersenen van het schip. Hier stuur je, doe je meldingen, et cetera. Dit is veel uitgebreider dan hoe we bij ons gewend zijn. De reisvoorbereiding is heel omvattend. Wij kunnen hen iets leren van onze Surinaamse wateren, maar het technische, daarin zijn zij toch veel verder.”

Ook korporaal der eerste klasse Rochella de Seil vindt de samenwerking geweldig. Wel moest ze wel even wennen aan het lange varen. “Het was zwaar”, zegt zij de ruim driedaagse reis. “Het was mijn eerste keer. Ik voel mijn zeebenen nog.” Ze is trots dat zij dat als vrouw heeft mogen doen. “ Ik wil graag mijn mede collega’s bewijzen dat we het ook kunnen.”

Ook wil De Seil vrouwen in het Nationaal Leger (NL) aansporen tot dit mooie beroep. Korporaal Sirano Djojowitjono sluit aan. “Ik leer ook heel veel van deze operatie. Vooral het technische gedeelte. Met de motoren en de verschillende druk die er van het water en de motoren komt. Echt interessant. En nee, ik ben gelukkig niet ziek geworden op zee.”

| de ware tijd | Door: Redactie