• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Zolang nog één of twee personen achter ons staan gaan wij door met protest’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Het begint met een kleine groep en zal aanzwellen tot tachtigduizend man”, zei Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), op 9 november toen hij de straatacties van de Surinaamse Politiebond ondersteunde. Hij kondigde donderdag aan dat hij actie zal voeren tegen het wanbeleid van regering Santokhi.

Tóch waren op dag vier van de acties, dinsdagochtend, nog geen dertig mensen aanwezig in de Maagdenstraat, die door hen werd gebarricadeerd. Vanuit Kwaku liepen de actievoerenden met borden in de hand, terwijl zij middels het scanderen van leuzen duidelijk maakten dat zij regering-Santokhi liever

zien gaan dan komen.

“Na woensdag ben ik niet verantwoordelijk voor wat er gaat gebeuren. Nu lopen we nog rustig, maar donderdag kan ik geen garanties bieden”

Reden povere opkomst

Vakbondsleider Michael Sallons zegt dat er met deze protesten een signaal aan de overheid wordt gegeven. “Wij zullen niet stoppen. Zolang er nog één of twee mensen achter ons staan gaan wij door met het protest.”

Over de reden van de povere opkomst zegt hij dat er naar het personeel, op vooral de ministeries, bedreigingen zijn geuit. “Daardoor is de opkomst in vergelijking met de eerste dag gaan inkrimpen, maar we gaan binnenkort naar de ministeries om de mensen op te roepen om te protesteren.” Hij is ervan overtuigd dat het aantal actievoerenden zal aanzwellen. Enkele politieke partijen, zoals de NDP en Nieuw Suriname, hebben hun ondersteuning al toegezegd.

Sallons zei dinsdagochtend niet te weten wanneer de NDP zich in de strijd zal mengen maar dat het elk moment kan gebeuren. “Een aantal andere politieke partijen hebben mij ook al gebeld, maar we zijn nog aan het afstemmen. Als de regering niet naar ons wil luisteren zullen wij ervoor zorgen dat het aantal actievoerenden gaat groeien.”

Ook woensdag zal de groep protesteren tegen het beleid. Er wordt onder meer geëist dat president Santokhi aftreedt, de koers teruggaat naar 7,50 en de benzineprijzen worden verlaagd. Om deze zaken te realiseren heeft het staatshoofd een ultimatum dat woensdag (vandaag, … red.) afloopt. “Na woensdag ben ik niet verantwoordelijk voor wat er gaat gebeuren. Nu lopen we nog rustig, maar donderdag kan ik geen garanties bieden”, waarschuwt Sallons.

Dispuut

Een ander heikelpunt is dat Hooghart wenst te worden erkend als de rechtmatige voorzitter van de CLO door Santokhi. De president had hem in maart laten weten niet met hem te kunnen onderhandelen omdat er een rechtszaak liep tussen hem en Michael Miskin, die ook het voorzitterschap van de CLO claimde. Inmiddels heeft de rechter bepaald dat Hooghart de rechtmatige voorzitter is. Hij wenst dan ook als zodanig te worden behandeld. Hooghart overweegt een rechtszaak tegen Santokhi aanhangig te maken.

De vakbondsleider zegt dat de regering een houding heeft aangenomen die leidt tot een feodale dictatuur. Voor nu gaan de straatacties onverkort door. Hooghart zei eerder tegen de Ware Tijd dat hij al eerder een grote menigte op de been heeft kunnen brengen, doelende op de protesten tegen de regering-Wijdenbosch. Hij is ervan overtuigd dat het ook nu weer zal lukken.

| de ware tijd | Door: Redactie