• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zoektocht naar bondscoach

| de ware tijd | Door: Redactie

HET WORDT EEN race tegen de klok voor de SVB in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nationaal voetbalelftal. Sinds het vertrek van Stanley Menzo heeft de bond nog geen coach kunnen strikken. In september wisten zij Aron Winter nog te overhalen om (tussentijds) Natio te leiden bij twee oefenwedstrijden die in Nederland werden gespeeld.

Tijdens het ABCS-toernooi in november op Curaçao werd de selectie geleid door Roberto Gödeken, die daarvóór nog de assistent was van Winter. In de wandelgangen wordt beweerd dat de SVB nog met Winter in gesprek is. Deze oud-Nederlandse international zou niet onwelwillend zijn, maar

zijn (financiële) eisen en zienswijze verschillen met die van de bond.

De imagoschade voor Suriname, de SVB en Natio was groot en het enthousiasme en geloof in de Nationale selectie nam duidelijk af

Winter zou voor een lange termijn plan willen gaan, maar de bond zou daarvoor geen geld hebben. Dit is het zoveelste bewijs dat de SVB hoe goed de bedoelingen ook zouden zijn, zich niet goed heeft voorbereid op het project met profvoetballers met een Surinaamse achtergrond, de zogenoemde diasporaspelers.

Bondsvoorzitter John Krishnadath die vol was van het diasporaproject, heeft in zijn enthousiasme duidelijk geen rekening gehouden met een plan B. Zo koppig als hij was bij kritiek en nuchtere opmerkingen geloofde hij erin dat Natio een belangrijke speler zou zijn tijdens de Gold Cup en één van de plaatsen zou innemen voor het Wereld Kampioenschap in Qatar.

De voorzitter werd met de feiten op de neus gedrukt. Er was kennelijk totaal geen rekening gehouden met de voorbereidingen buiten het veld waardoor er grote organisatorische flaters werden geslagen. Er kwamen botsingen tussen bestuur, spelers, coaches en andere betrokkenen. De situatie escaleerde en de SVB besloot de toenmalige bondscoach Dean Gorré te ontslaan.

Dat leidde tot grote woede bij Surinamers in en buiten Suriname, gezien de reacties op sociale media. De imagoschade voor Suriname, de SVB en Natio was groot en het enthousiasme en geloof in de Nationale selectie nam duidelijk af.

Dit alles had kunnen worden voorkomen als de eigenwijze voorzitter zich niet waande alle wijsheid in pacht te hebben en meerdere kenners of instanties erbij had betrokken. Zelfs in bestuursverband werd geklaagd over zijn solo-optreden..

Natio speelt op 23 maart in het Franklin Essedstadion de laatste Nation League wedstrijd tegen Mexico. Met nog één wedstrijd te gaan in groep A staan wij als laatste met één punt. De groep wordt geleid door Jamaica met vijf punten. Mexico heeft er vier.

Eerlijkheidshalve moet worden toegegeven dat het geen makkelijke opgave wordt. Suriname kan nog wel gelijk komen met Mexico, maar qua doelsaldo staan wij er slechter voor. Het gaat in feite dus alleen om prestige. De enige mogelijkheid die Suriname nog in de regio heeft is de Gold Cup.

| de ware tijd | Door: Redactie