• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Zo een certificaat opent deuren’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Tascha Aveloo

PARAMARIBO — Ouders glunderen vol trots terwijl hun kinderen laten horen wat zij kunnen op de piano. Jameel Wessels (15) en Rohan Parsan (11) zijn geslaagd voor het internationale online examen van Con Brio Examinations.

Het CBE met studenten in meer dan vijftig landen, is gevestigd in Australië. “Zo een certificaat opent deuren voor iemand die verder zou willen gaan in de muziek op een buitenlands conservatorium”, vertelt muzikant Nephille Stekkel, directeur van Kunstacademie Harmonie, aan de Ware Tijd.

“Muzieklessen vereisen grote discipline, doorzettingsvermogen en creativiteit. Dat helpt in elke andere carrière en ook bij de studie”

Wessels heeft

piano altijd een mooi instrument gevonden en is al vier jaar op les. “Ik denk niet dat ik het als mijn beroep wil doen. Ik wil piloot worden, maar ik wil wel goed piano leren spelen en in mijn verdere leven actief ermee bezig zijn. Ik dacht dat het moeilijk was, met al die noten, maar als je eenmaal eraan begint, goed oefent, dan lukt het wel.”

Parsan is al drie jaar actief en hij vindt pianomuziek bijzonder mooi. Hij wil schrijver worden, maar wil ook verder gaan met de piano. “Je moet gewoon oefenen en als je ervan houdt, gaat het makkelijker.”

Hoger niveau

De school heeft als devies dat musiceren meer is dan een hobby. “Het is een levensstijl die de intelligentie, levensvreugde en innerlijke harmonie bij een ieder doet groeien.” De kunstacademie bestaat al zes jaar en er worden lessen in piano, gitaar, keyboard en stemvorming verzorgd in de faciliteiten van het Conservatorium Suriname op het complex van het Albert Cameron Instituut.

Volgens Stekkel is er geen formele samenwerking met het conservatorium, maar het is alleszins de bedoeling, omdat vooral leerlingen van zijn school doorstromen naar deze instelling. Hij werkt dan ook met afgestudeerden van die instelling of die jarenlange ervaring hebben.

De muzikant vertelt verder dat de school zich tijdens de Covid-19-periode heeft aangesloten bij een online muziekgroep op Facebook, die wordt gedragen door Jane Stravinsky. Met haar werd gebrainstormd over hoe de school en de leerlingen naar een hoger niveau kunnen worden getild.

Daarbij kwam de internationale certificering ter sprake. “Er zijn diverse instituten waar een leerling examen kan afleggen, maar we zijn op zoek gegaan naar een school die vooral opbouwende en versterkende kritiek geeft aan de leerlingen en niet bot en afbrekend is.”

Voordelen muzieklessen

Vervolgens is het traject gestart op locatie en online om de twee tieners klaar te stomen voor hun examen. Zij werden bijgestaan door docent Andrew Apollos. “Muziekles volgen heeft veel voordelen. Niet elke leerling hoeft te eindigen in een muziekcarrière, maar de lessen vereisen wel grote discipline, doorzettingsvermogen en creativiteit. Dat helpt in elke andere carrière en ook bij de studie.”

Hij stelde dat al zijn leerlingen ook op hun reguliere school heel goed presteren en dankte de ouders voor hun inzet, dat ze hun kroost trouw de lessen lieten volgen. De directeur verzekerde dat Harmonie ondanks de economische uitdagingen blijft werken aan het verlenen van professionele diensten en het creëren van mogelijkheden voor de leerlingen om verder te kunnen groeien.

“Ik ken genoeg mensen in Suriname die goed verdienen aan muziek. Het zijn de werkethiek, hoe professioneel iemand zich opstelt en de kwaliteit van de muziek die men maakt, die ertoe kunnen leiden dat men een carrière van muziek kan maken in Suriname.”

Talent ondersteunen

Kurt Nahar, afdelingshoofd Cultuur en Creatieve Vorming van het directoraat Cultuur, spreekt van “een fantastisch gevoel” om te zien hoe deze jonge mensen hun talent ontwikkelen naar een dusdanig niveau. Het laat volgens hem zien dat wat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor ogen heeft met de C- en D-richting op scholen nodig is. Kijkend naar zichzelf stelt hij dat zijn talent nooit heeft gelegen in rekenen en taal.

“Het zijn docenten die het artistieke in mij hebben gezien en mij hebben gemotiveerd om daarmee door te gaan.” Nahar hoopt dat ouders het talent van hun kind zullen onderkennen en de ontwikkeling daarvan zullen ondersteunen, als het iets anders is dan zij hadden gehoopt. “Het directoraat Cultuur kan het niet alleen, om dit talent tot ontwikkeling te brengen. Het zijn de scholen, de docenten dans, muziek, theater et cetera die vorm geven aan dit mooie talent.”

| de ware tijd | Door: Redactie