• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zijin pompt in korte tijd ruim US$ 1 miljard in goudmijnen Suriname en Guyana

| de ware tijd | Door: Redactie

Overname Rosebel Gold Mines compleet

PARAMARIBO — Het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin Mining Group dat Rosebel Gold Mines Suriname (RGM) woensdag overnam, zal per 2025 meer dan één miljard US dollar hebben uitgegeven aan de aankoop en het winstgevend voortzetten van twee bedrijven: RGM en de in Guyana gevestigde Aurora Gold Mine. Zijin is een Chinees staatsmijnbouwbedrijf met wereldwijde belangen in delfstoffen, zoals goud, koper en zink.

Voor de koop van RGM is voor 95 procent van de aandelen 360 miljoen US dollar contant neergeteld. De staat Suriname blijft voor 5 procent aandeelhouder. Twee jaar terug, in juni 2020, werd in een cash

deal 238 miljoen US dollar betaald aan het Canadese Guyana Goldfields om de belangen van Aurora Gold Mine in handen te krijgen. Daarboven werd nog dertig miljoen US dollar geïnvesteerd om de bedrijfsoperaties draaiende te houden. In Suriname wordt om dezelfde reden 41 miljoen US dollar bijgelegd.

“Voor de koop van RGM is voor 95 procent van de aandelen 360 miljoen US dollar contant neergeteld.”

Nog meer geld

Bij de aankondiging van de verkoop in oktober 2022 maakte Iamgold, toen nog moedermaatschappij van RGM, bekend dat volgens een bijgewerkte mijnplan voor dit bedrijf flink zou moeten worden geïnvesteerd. Het zou in de komende drie jaar meer dan 450 miljoen US dollar aan ontwikkelings- en onderhoudskapitaal vereisen om de mijn in 2025 weer een producent te maken van jaarlijks 300.000 troy ounces. Dan moet de mijn weer winstgevend zijn en de arbeidsplekken veiliggesteld.

Dat is geld dat Iamgold niet in de mijn wilde steken, maar het wil investeren in andere projecten. In Guyana was het nagenoeg dezelfde reden waarom Guyana Golfields besloot de Aurora-mijn op te geven. In beide gevallen is het gesteente waarin verder moet worden gemijnd harder, wat neerkomt op toenemende kosten. De Chinese maatschappij blijkt, zowel in Guyana als Suriname, geen moeite te hebben om tegen hogere exploitatiekosten dan haar voorgangers naar goud te mijnen.

Schattingen

Iamgold schat dat in het  mijngebied van RGM nog voldoende gouderts ligt om een mijn te kunnen exploiteren. Daarover wordt medegedeeld dat de totale schatting van de minerale hulpbronnen van het Rosebel Gold Mines Project (inclusief twaalf afzettingen en laagwaardige ertsbergen) 196 miljoen ton is, goed voor ongeveer 217 ton goud. Daarvan hebben vier afzettingen elk meer dan één miljoen troy ounces – bijna drie ton – goud. De reserves omvatten zeven afzettingen en laagwaardige ertslagen, met in totaal zo’n 119 ton goud.

De totale investering van het project wordt geraamd op 570 miljoen US dollar. Het gemiddelde jaarlijkse productievolume van goud zal naar verwachting 10,17 ton bedragen wanneer het de beoogde productiecapaciteit bereikt.

| de ware tijd | Door: Redactie