• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zes personen met darmafwijkingen geopereerd in Diakonessenhuis

| suriname herald | Door: Redactie

Zes personen tussen de drie en tweeëntwintig jaar met een aangeboren darmafwijking zijn in de periode 19 november tot en met 2 december geopereerd en verzorgd in het Diakonessenhuis. Ondanks uitdagende omstandigheden mocht deze Kinder Chirurgische Missie (KCM) voor de tweede keer dit jaar in het ziekenhuis plaatsvinden. Deze belangrijke gebeurtenis is uitgevoerd met behulp van gastspecialisten vanuit Zwitserland en Nederland.

De complexe levensveranderende ingreep is gedaan door de Surinaamse chirurg Anuska Jewbali met ondersteuning van de Zwitserse kinderchirurg Joseph Wilde. De kinderen werden na de ingreep kort verpleegd op de kinder intensive care. Het voordeel van de KCM is dat kinderen met een aangeboren darmafwijkingen niet meer naar het buitenland hoeven voor medische hulp, wat een besparing is van rond de US$ 30.000 per kind. Dit is erg zwaar voor de familie en ook het land.

Kinderen die lokaal geholpen worden hebben het emotioneel een stuk gemakkelijker tijdens het revalidatieproces. De vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van familie werken positief op de gemoedstoestand van het kind.

De Nederlandse operatieassistent Mimi Vermaart (UMC Amsterdam) geeft aan dat zij ter ondersteuning van de Surinaamse operatieassistenten aanwezig was. Deze ingrepen komen namelijk verder niet voor in Suriname. Haar taak was voornamelijk om aanwijzingen te geven en de assistenten aan te sturen tijdens de operatie.

Volgens de meegereisde Nederlandse verpleegkundig specialist, Marijke Voskeuil (UMC Amsterdam), wordt de operatie pas gekenmerkt als ‘geslaagd’ als zowel de operatie als de nazorg succesvol zijn geweest. De verpleegkundig specialist helpt de lokale verpleegkundigen in zorg en ziet erop toe dat de handelingen op de juiste manier worden uitgevoerd. Verder zorgt zij ervoor dat de verpleegkundigen zich zelfverzekerd voelen in hun werk tijdens het verplegen van de kinderen.

Emelien Satjapradja, operatieassistent Diakonessenhuis, heeft aangegeven de missie zeer bijzonder te vinden. De ingrepen heeft zij namelijk niet eerder meegemaakt en ziet deze gebeurtenis daarom als een nieuwe ervaring.

Los van de buitenlandse specialisten hebben ook andere Surinaamse specialisten een bijzondere bijdrage geleverd aan de KCM waaronder kinderartsen Margary Muringen, Nienke Duppen, Wilco Zijlmans, radioloog Iswardath Thakoer en anesthesist Yvette Chou-Lie. Het Surinaamse team werd aangevuld met drie gastverpleegkundigen van het ’s Lands Hospitaal.

| suriname herald | Door: Redactie