• woensdag 30 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zelensky spoort Russische dienstplichtigen aan om militaire operaties te ‘saboteren’

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is hard op weg Rusland van binnenuit in te halen.

De zeven maanden durende inspanning van Rusland om zijn buurland Oekraïne te veroveren, is onlangs gekenmerkt door een gedeeltelijke militaire mobilisatie, de eerste van het land sinds de Tweede Wereldoorlog, meldde NBC News.

De mobilisatie-inspanning van de Russische president Vladimir Poetin treft 300.000 reservisten – van wie velen tot het uiterste gaan om te voorkomen dat ze worden opgeroepen. Sommigen zijn zelfs naar de grens gegaan, ondanks het feit dat ze tot 10 jaar gevangenisstraf riskeren voor desertie.

In een videotoespraak vrijdagnacht zei Zelensky dat

hij de niet-uitgelokte pogingen van Rusland om het land te veroveren wil “saboteren”. “Als je in het Russische leger stapt, saboteer dan elke vijandelijke activiteit, bemoei je je met Russische operaties, geef ons alle belangrijke informatie over de bezetters: hun bases, hoofdkwartier, munitiedepots,” zei Zelensky, zich richtend tot Russische dienstplichtigen.

Russian troops are reportedly demoralized as their numbers wane. The Pentagon estimates Russian forces have faced anywhere between 70,000 and 80,000 casualties. Many Russians have grown to condemn the war as protests — and more than 1,000 arrests — ensue across the country. In een toespraak zaterdag drong Zelensky er bij de Russische troepen op aan zich over te geven en hun veiligheid te garanderen. “Het is beter om je over te geven aan Oekraïense gevangenschap dan gedood te worden door de aanvallen van onze wapens, absoluut eerlijke aanvallen, zoals Oekraïne zichzelf verdedigt in deze oorlog. We verdedigen de slimsten – we verdedigen ons leven, onze kinderen, onze vrijheid,” zei hij volgens zijn website.

“Russische commandanten geven niet om de levens van Russen – ze hoeven alleen maar de lege ruimtes aan te vullen die zijn achtergelaten door de doden, gewonden, degenen die zijn gevlucht of de Russische soldaten die gevangen zijn genomen,” voegde de Oekraïense president eraan toe.

Britse en Amerikaanse functionarissen beweren dat Poetins laatste oorlogsinspanningen – inclusief de mobilisatie-inspanning en het dreigen met het gebruik van kernwapens – kunnen betekenen dat zijn invasie niet verloopt zoals gepland.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie